Рокадите в спешната болница "Пирогов", предприети от ПП-ДБ, са само конкретен повод за напрежението между управляващите, но не и залог за това дали то ще продължи в този формат. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по бТВ по повод обявения вчера от партията бойкот на пленарните заседания и на законопроектите, внесени от правителството, с изключение на конституционните поправки.

"Не, не е залог болница "Пирогов", това е конкретен повод, причините са много по-дълбоки. Причините са, че партньорите от ПП-ДБ трябва да спазват уговорките, без значение дали касае глобалните теми - за Конституцията, за Шенген, за еврозоната, за бюджет, за законодателна или управленска програма, или една тема като тази в случая, която е просто повод", коментира Атанасова. "Хората на една маса си държат на думата, това искаме от тях", добави тя.

Десислава Атанасова не каза в прав текст, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в гласуването на бюджета днес. "Искаме ясен ангажимент как процедираме оттук нататък", отвърна тя на въпроса.

"Защото темата здравеопазване вълнува пленарната зала на Народното събрание в последната седмица - и с избора на шеф на НЗОК и нейния подуправител, и с това, че беше ясно, че одитният доклад, който ползва министърът на здравеопазването, първо - проверката беше започнала след един случай със секретар или съветник на министър на отбраната. Това беше поводът тя да се възложи. И второ - защото този одит не показа съществени неизпълнения на дейността на болницата. Даже напротив - болницата е финансово стабилна", каза Атанасова.

"Ден, след като този одит беше представен и на министър-председателя, и на здравния министър, се оказа, че здравният министър не вижда смисъл в смяната на директора на "Пирогов". Това беше тема за разговор между нашите парламентарни групи, защото си дадохме ясна сметка, че не следва да има никакви трусове повече в сектора здравеопазване. Лично говорих по повода с премиера и той даде обещание", продължи тя.

"Според премиера Денков нарушения няма, в личен разговор ми го каза. Съмнявам се вече, че Николай Денков взима премиерските решения", призна депутатката от ГЕРБ.

"Нали чухте Денков, който говореше за разделение на властите - какво правила изпълнителната, какво правила законодателната. Ами аз, за съжаление, ще кажа, че качеството на законодателната власт пада всеки ден. И качеството на законопроектите, които идват от Министерския съвет, е изключително лошо", коментира още Десислава Атанасова.

И обеща сега пък да покажат, че подкрепят законопроекти и на отделни депутати. "Искаме ясен ангажимент как процедираме оттук нататък, наясно сме с разделението на властите и днес, че разглеждаме проекти не само на правителството, а и на народни представители", добави тя.

За пореден път Атанасова отрече ГЕРБ да има свои министри в правителството, доминирано от ПП.

"Единственият министър на ГЕРБ в това правителство е Мария Габриел", припомни Атанасова.