Няма как от 1 януари да функционират новите дейности без законодателна промяна и затова спешно правим промяна в Закона за здравното осигуряване, като се надявам днес здравната комисия в Народното събрание да приеме предложенията ни на първо четене, обясни Дариткова, цитирана от БТА. Вносители на промяната са депутати от ГЕРБ.
Медицинските дейности да се прехвърлят в НЗОК само с одобрението на управителя и на Надзорния съвет, предвиждат промените в закона, приети по-късно днес от здравната комисия.

"Правим го, за да защитим интересите на пациентите с репродуктивни проблеми. Не е възможно на 1 януари, ако някой се нуждае от интензивно лечение, той да не получи помощта си. Именно заради това, за да защитим обществения интерес сме предприели действия с обнародване на обхвата на основния пакет в наредба 40 и със законодателните предложения, които са предложили депутатите от парламентарната група", каза здравният министър Десислава Атанасова.

В Националния рамков договор (НРД) за следващата година беше заложено касата да поеме плащанията за процедурите "ин винтро", ваксините, проследяването на психично болни и пациенти с кожно-венерическите заболяване и интензивното лечение, които досега се плащаха от здравното министерство. Решението тези дейности да бъдат плащани от НЗОК дойде, след като Конституционният съд обяви за незаконно прехвърлянето на 100 млн. лева от касата към Министерство на здравеопазването. След като от Българския лекарски съюз (БЛС) обаче отказаха да подпишат договора, управляващото мнозинство се принуди да предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които да дадат възможност на касата да плаща новите дейности.

Здравният министър изтъкна, че има подкрепата на различни пациентски организации за прехвърлянето на дейностите към НЗОК. Тя уточни, че интензивните грижи, за които от 2013 г. ще плаща НЗОК, ако се оказват на неосигурено лице, ще бъдат заплащани от бюджета на Министерството на здравеопазването. Така по думите й ще се гарантирам на всички български граждани достъп до медицинска помощ.

"През следващата година ще се работи по сегашния рамков договор, ще се подпишат анекси към старите договори с лекарите", каза управителят на НЗОК Пламен Цеков. Поради неподписването на договора отпаднаха някои клинични пътеки, които бяха договорени и приети, каза още Цеков.
В понеделник стана ясно, че Здравната касата няма да плаща повече пари за клинични пътеки от догодина. Надзорният съвет реши бюджетът за 2013 г. да се разпредели по тазгодишната схема.

Новият рамков договор предвиждаше да се дадат 20 милиона повече за тежки операции, за лечение на белодробни заболявания и на детски болести. За помощ извън болниците пък бяха предвидени 18 милиона лева над сегашните.

Зад бойкота на БЛС стои неодобрението им на предложените от НЗОК обеми и цени за медицинските дейности за следващата година. Те се опитват да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към НЗОК.

Междувременно пациенти предупредиха, че над 40 милиона лева от здравни вноски ще бъдат неправомерно върнати в общия държавен бюджет. Днес Пенка Георгиева, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК каза за БТА, че настоява с парите от преизпълнението от събрани здравни вноски да бъдат платени лекарства на аптеките. НЗОК дължи на аптеките 44 млн. лв за лекарства за ноември, посочи Георгиева.
Тя уточни, че в бюджета на НАП са постъпили 51 млн.лв. повече от здравноосигурителни вноски. От пресслужбата на НАП потвърдиха, че има такова преизпълнение и обясниха, че то е в резултат на различни кампании на НАП, в които е апелирано студенти, безработни и работодатели да платят дължимите вноски.

Надзорният съвет вчера реши 10 млн. и 140 хл.лв. /от събраните 51 млн.лв./ да бъдат платени на болниците за дейностите, извършени над лимитите им. Парите ще бъдат изплатени сега, но ще последват проверки на същите тези лечебни заведения, защото е възможно да има некоректно надвишаване на лимитите, допълни Георгиева. По думите й останалите 40 млн.лв., ако не се усвоят до три дни, ще отидат в държавния бюджет.