Депутатите от новосформираната парламентарна комисия за дейността на групата около на групата около Мартин Божанов поискаха от разследващия екип от Антикорупционния фонд списък с имена или поне номера на дела, които да ги насочат към магистратите, давали разрешение за използване на СРС-та в полза на групата на убития Божанов. Това стана по време на първото заседание на временната комисия, продължило близо три часа, на което бяха изслушани разследващите журналисти Николай Стайков, Бойко Станкушев и юристът Андрей Янкулов. Те препоръчаха на народните представители да изслушат, освен магистрати, и представители на ДАНС и НАП.

"Комисията има амбицията да изчисти този въпрос докрай. За това кои лица комисията да покани, на нас ни трябват имена. Може да не го обявявате пред камерите, а да го изпратите до нас списъка", предложи депутатът Хамид Хамид. И добави, ако може, поне да им предоставят номерата на тези дела, ако е невъзможно да дадат имена.

"Едно добро начало би било да се види преписката на ГДБОП, която е отишла в прокуратурата. Преписката по случая с досъдебно производство срещу Божанов, с нея добре са запознати Бойко Рашков и Калин Стоянов", отговори Стайков по повод обявеното от прокуратурата твърдение, че Божанов е убит малко преди да бъде задържан.

Преди това пред депутатите от комисията Андрей Янкулов изнесе притеснителни факти, относно използването на СРС-та. Той попита колко разрешителни за подслушване на магистрати са били издадени. Тези практики през годините дори да не са в такъв размер след закриването на Специализирания съд, има риск да се пренесат в районните съдилища, предупреди Янкулов.

И предложи да се направи пълна ревизия на дейността на Специализирания съд. Янкулов даде препоръка на временната комисия да търси разрешения за използване на СРС-та в полза на групата на Божанов в периода около пет години преди закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Комисията да покани за изслушване, наред с бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, и шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, посъветва още депутатите Андрей Янкулов от АКФ. Според разследващите журналисти, разкрили зависимости на убития с магистрати на различни нива, към кръга на лицата, които трябва да бъдат изслушани, комисията трябва да добави и председателите на ДАНС от 2020 г. насам, както и ръководството на НАП.

Снимка: БТА

Коя е прокуратурата, на чийто коледни партита Мартин Божанов е присъствал, попита Мирослав Иванов от ПП-ДБ, а Стайков отговори - Софийска районна прокуратура.

"Може би имат присъствие в ДАНС и в ГДБОП, трябва да дълбаем надълбоко", отбеляза депутатът относно зависимостите, разпрозстрели се на различни нива на държавни структури и съдебна система.

"Изкушаваме се да даваме имена, но без да сме проверили, без доказателства, не можем, засягат съдби, засягат авторитета ни. Ако бъдат извадени всички дела, свързани с групата на Божанов, ако всички преписки и сигнали ви бъдат предоставени, много ясно ще излязат имена на магистрати и полицаи, които са съдействали", обърна се към депутатите Николай Стайков.

"Смятате ли, че има връзка между прокурорските оставки в Софийската районна прокуратура и казуса?", попита Атанас Зафиров от БСП.  Николай Стайков отговори: "Категорично да, има директна връзка и не е само медийна интерпретация. По нашето наблюдение подобни хора изграждат имидж на хора, които оправят проблеми", каза той за убития Божанов.

Бойко Станкушев пък добави: "Ние бяхме дотук". И увери, в отговор на Гроздан Караджов, че ако АКФ беше достигнал до връзки на групата на Божанов с политици на високо ниво, то "щяхме да играем всичко коз". Така даде да се разбере, че не разполагат с данни нишките да водят до политици.

Снимка: БТА

Председателят на временната парламентарна комисия Никола Минчев пък увери медиите, че комисията ще се поинтересува и от кръга около Петьо Петров- Еврото, ще разгледа информация и за него, ако се окаже, че има взаимовръзка между двата кръга. Той каза, че целта на комисията е да предотврати евентуалното замитане на случая, както и да спомогне за всеобхватното изясняване на казуса.

Никола Минчев заяви, че лица, които са ставали жертва или са замесени около дейността на групата на Мартин Божанов, ще бъдат поканени на изслушване, както и прокурор Невена Зартова, която бе освободена от поста административен ръководител на Софийската районна прокуратура. Ще бъдат поканени и други хора, допълни той. По време на първото заседание на комисията стана ясно, че депутатите ще изслушват и гръцките бизнесмени, оплакали се от изнудване, както и други лица, подавали сигнали срещу групата. Според екипа на Антикорупционния фонд е важно да се проверят и сигналите, подавани от самия Божанов.

Депутатите пък благодариха на АКФ, че са свършили работата на институциите.

Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб "SS" в столичния квартал "Гео Милев", свързван с него. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.