Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че в МВР се извършва проверка за това какви сигнали, явни и оперативни, има за Мартин Божанов. Той добави, че резултатите от нея вероятно ще бъдат представени на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Стоянов коментира въпроса по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

От думите му стана известно, че докато е бил директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), действително е работено по Мартин Божанов и престъпната група, от която той е бил част.

Вчера прокуратурата и полицията извършиха обиск в "SS" клуб, свързван с Мартин Божанов, като са иззети различни материални носители и компютри.

За клуба стана известно след убийството на Божанов. Прокуратурата съобщи, че от 2023 г. работи по досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Работата по случая е започнала, след като в края на 2022 г. в прокуратурата постъпва преписка от ГДБОП, образувана по сигнал, където се споменава за съществуването на такъв клуб. Прокуратурата ще проверява и дали в клуба са ходили магистрати.

Стоянов говори още за проверките за на алкохол и наркотици, мигрантския натиск. 

Намаляват случаите на шофьори, употребили алкохол или наркотици, посочи той.

Вътрешният министър отбеляза, че това се дължи на превантивното действие на приетите миналото лято законодателни промени, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или концентрацията на алкохол в кръвта на водача е над 1,2 промила.

Стоянов съобщи, че до момента са отнети около 200 автомобила с решение на съда, а 1500 са обезпечени и се чака решение.

По думите на министъра с въвеждането на системата за електронно връчване на глоби за нарушения на пътя МВР е успяло да се повиши събираемостта им. Той също така добави, че очаква до няколко месеца камерите на тол системите да започнат да мерят средна скорост на движещите се моторни превозни средства.

По отношение миграционната обстановка министър Калин Стоянов заяви, че няма информация за риск от нова мигрантска вълна във връзка със ситуацията в Близкия изток.

Той отчете, че има намаление с 69 % на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница през януари 2024 г. в сравнение с януари 2023 г. Също така отбеляза, че изключително малък е броят на мигрантите от вътрешността на Европейския съюз, които твърдят, че са минали през България.