Министърът на правосъдието Атанас Славов настоява за ефективно разследване по случая с убийството на Мартин Божанов, което да установи кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали тези зависимости, кои са магистратите, които са си позволили, нарушавайки своята клетва и своето достойнство и професионална чест да изпаднат в такива зависимости.

Славов каза, че за всеки магистрат, за който се установи, че е в т.нар. списък с картите за посещаване на този клуб (SS клуб - бел.авт.), за всеки, за който има данни, че е използвал някаква протекция или е използвал институционалната си позиция като форма на натиск и на рекет, ще предложи дисциплинарно производство и ще предложи на съответния орган неговото освобождаване.

Министърът припомни, че през 2023 година, по време на изслушване във Висшия съдебен съвет, посветено на случая "8 джуджета", е поискал да бъде изяснен и казусът с Мартин Божанов във връзка със списък, озаглавен от "Антикорупционния фонд" като "списък за бърз контрол".

"Важно по този случай е да няма публично изнесена информация, по която да няма институционално действие", допълни министърът. Важно е, че в парламента се създаде комисия за разследване на този казус", каза още Атанас Славов в предаването "Защо, господин министър" по бТВ.

Министърът на ДБ заяви, че в началото на дейността на 49-ото Народно събрание е предложил законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да задължават прокуратурата за дела с висок обществен интерес, по които вече публично е била изнасяна информация, да предоставят повече информация на парламента. Така, според Славов, може да бъде отнет монополът на прокуратурата върху следствената тайна.

Атанас Славов отговори на критиката на президента Румен Радев, който заяви по-рано днес, че "всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция". Славов припомни на президента, че от 2021 година досега, в повече от половината от този период са управлявали служебни правителства. Освен това промените в Конституцията са едва началото на съдебната реформа, като решаваща фаза са промените в Закона за съдебната власт и избора на новите органи в системата, посочи той.

Министърът на правосъдието коментира и информациите за купуване на българско гражданство от руски граждани. Той обясни, че в комисията, която дава разрешение за получаване на гражданство има представители и на МВР, и на ДАНС, и всяка информация се проверява. Славов посочи, че от встъпването му в длъжност са правени няколко проверки на цялата процедура и не са установени подобни случаи. За същия период са подадени над 80 сигнала до прокуратурата за опити за придобиване на българско гражданство на база фалшиви документи.

По повод предстоящата ротация в управлението, Атанас Славов обясни, че това е в национален интерес, за да има ускоряване на реформите, а не блокирането им с нови избори. Той каза още, че дали ще остане министър, ще зависи от решението на "Да, България" и "Демократична България", както и от уверенията за продължаване на съдебната реформа.