Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова разкритикува управителя на БНБ Иван Искров, че е фиксирал дата - 10 юли, на която да бъде освободен от поста и на която да бъде избран нов управител на БНБ. Според Стоянова - така няма законов начин новият гуверньор да встъпи в длъжност по-рано.

"Всъщност той се е опитал да сложи една такава граница на Народното събрание. Смятам, че това е напълно излишно, но с оглед на процедурата, която тече по избор на нов управител и сроковете, които така сме си поставили индикативни, мисля, че на 10 юли бихме могли да имаме приета от Народното събрание оставка на господин Искров и избран нов управител на БНБ, който да встъпи в длъжност още на следващия ден", отбеляза Менда Стоянова.

БНБ ще има нов гуверньор на 15-и, а не на 11 юли, каза тя. Причина за това е фактът, че 10 юли е петък и няма как Народното събрание да гласува нов гуверньор по-рано от следващата сряда, когато е първото редовно пленарно заседание, уточни Стоянова, цитирана от БГНЕС.

По-рано по БНР Стоянова каза, че новият управител на БНБ ще бъде избран на 10 юли.

Председателят на БСП Михаил Миков също коментира писмото на гуверньора на БНБ Иван Искров, с което той подава оставка от 10 юли, предаде  БГНЕС.

Според Миков актът на Искров има символично значение.

"И без този акт, процедурата трябваше да се започне. Единственият смисъл от това писмо е да не го бие г-жа Стоянова. Що се отнася до избора на нов управител на БНБ, БСП ще заяви своята позиция, когато я обсъди в рамките на парламентарната група. Ние не сме предложили управител, но считаме, че целият УС на БНБ трябва да бъде сменен", заяви Миков.

Миков отговори уклончиво на въпроса дали БСП ще подкрепи кандидата за гуверньор на БНБ, издигнат от АБВ.
АБВ номинира Виктор Йоцов.

Председателят на БСП каза, че "няма да има пазарлъци", а политически разговори.

По-рано управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо със своите намерения до Народното събрание. Писмото е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка.

Законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.