Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на Кирил Петков за обвинението за "плаващите мнозинства", в които се включват ГЕРБ, като гласуват с ДПС и "Възраждане". Той припомни, че нямат коалиционно споразумение и ГЕРБ нямат други ангажименти извън подкрепата за сформиране на редовен кабинет с техния мандат. Борисов даде да се разбере, че депутатите му и занапред ще гласуват по преценка кой закон е по-добрият. "Нашите закони са по-добри и събираме мнозинства", контрира той упреците на мандатоносителя.

И припомни, че от ГЕРБ са предложили коалиция, но ПП и ДБ са отказали.

"Мразя такива сравнения - смокинови листове. Ясно на тях им беше казано - искате ли да направим коалиция? Коалицията носи гарантирано мнозинство, така работи демокрацията. Те казаха "искаме само ГЕРБ да подкрепи правителство. Назначиха си министри, премиери, дадохме им мандата, сега от кое искат да ни лишат - от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър, и да гласуваме по-лошите, така ли? Така работи еднолична власт, същата, която беше на служебното правителството", изреди реверансите от страна на ГЕРБ лидерът на партията.

"Ние нямаме ангажимент към тях", отсече лидерът на ГЕРБ.

Ако от ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ трябва да подкрепят техните закони, да подпишат коалиционно споразумение, подхвърли Борисов. "Да подпишем коалиционно споразумение, да имаме гарантирано мнозинство и тогава да кажа - "да, техният закон е лош, но го подкрепям, защото имаме коалиционно споразумение", обясни разликите със сегашната ситуация той.

Той подчерта, че понеже българският народ е искал редовно правителство, ГЕРБ е потиснал цялото си его, "което явно Кирил Петков не може, или по-точно Лена Бориславова не може, защото вчера пише есемеси "ще счупим сглобката".

"Аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им", заяви Борисов.

И констатира, че вървят чистки поголовно, а от ПП-ДБ навсякъде назначават свои хора. 

"Някои от техните фигури основно стояха в миманса, но от известно време излязоха, навсякъде ходят, навсякъде се разпореждат, навсякъде заплашват, навсякъде подменят хора безусловно, навсякъде върви чистка с поставяне само на техни хора.

Виждате, на цели фамилии искат да им се намери място, кресла и столове", възмути се Борисов. "Ние нямаме нито един човек", добави той. Борисов даде за пример и настояването на ПП-ДБ да имат областен управител в Благоевград. Той изрази възмущение, че там формацията е трета сила и по тази причина не е съгласен да отстъпи. 

"Да успокоят топката, стига са назначавали хора, стига! Всеки ден нови и нови кадри. Върви чистка. Искам да попитам - какво не му е дадено на Асен Василев като власт? В НАП в Митниците също се сменя поголовно, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия и пак не им стига власт.", възмути се Борисов.

"Искат ние в парламента да им оставим 60 души дежурни и да им гласуват, вашите закони са по-добри и събират мнозинства", разтълкува той недоволството на съпредседателя на ПП. 

И обобщи: "С 63 депутати те искат да командват 240, образно казано". 

"Много сме големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, обаче пък те не се виждат. Затова нека се успокоят, да успокоят топката. Стига са назначавали хора, всеки ден - нови и нови кадри", апелира Борисов, като напомни, че всякакъв друг изход, освен редовно правителство, би бил по-лош вариант на фона и на войната в Украйна.

Борисов подкрепи идеята с конституционните промени да ограничи политическата квота във Висшия съдебен съвет.

"По-големи квоти на съдиите, по-големи квоти на прокурорите. Политиците нямат работа да се месят в съдебната система, така че парламентарната квота - малка, да не може да блокира избора, нито на съдиите, нито на прокурорите. Тогава вече въпросите няма да се към който и да е политик, а ще отидете да си питате съдиите, прокурорите и така нататък", коментира той.