"Решава се съдбата на това какво ще се случи с управлението", каза пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като излезе от срещата на парламентарната група на ПП-ДБ, която се проведе в централата на ДСБ.

Иванов поясни, че няма да дава изявление, но след заседанието коалицията ще излезе с изявление. "Ще има декларация и решение", Иванов не разкри и в коя посока натежават везните - за оставане във властта или за напускането й.

Сутринта депутатите от ПП-ДБ бойкотираха пленарното заседание и обвиниха ГЕРБ, че готвят подмяна на регулаторите със скрито мнозинство, в което влизат ДПС и "Възраждане". Кирил Петков обяви това за недопустимо.

Преди заседанието на групата той анонсира, че предстои да вземат решение какво ще предприемат занапред.

"Трябва да решим какво правим, ако този тип нарушения на разбирателството продължават. Защото ние няма само да стоим и да говорим. След днешния ден ще имаме ясна декларация какви са действията, ако ГЕРБ продължи в същия този подход на бавно изменяне на договорката и заменяне на малки теми с огромните теми - контролът на държавата през регулаторите", каза още Кирил Петков.

В отговор на въпрос подаването на оставка един от обсъжданите варианти ли ще е, той лаконично заяви: "Потенциално, да".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди това пък беше категоричен, че никой не се съмнява, че ротация в управлението няма да има и обвини ПП в еднолично управление. Той обаче декларира, че ГЕРБ няма да сваля кабинета.

Последва и коментар от Николай Денков, който отхвърли обвинението на ГЕРБ и обясни, че съгласува с Мария Габриел назначенията на зам.-министрите, като това се очаква да стане и за областните управители.

Денков хвърли вината за напрежението върху ГЕРБ, като отбеляза, че те не спазили ангажимента да има номинационен борд преди попълването на ръководните постове в държавните регулатори. Премиерът отбеляза още, че напрежението между първата и втората политическа сила, които избраха правителството му, е възникнало няколко дни след избора на ВСС на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.