Управляващата коалиция ПП и ДБ дадоха брифинг в парламента, на който обявиха, че няма да влязат в пленарна зала, защото нещо не били доволни от коалиционния си партньор ГЕРБ-СДС. И звучаха заплашително. Това е все едно да плашиш комшиите, че няма да се прибереш у вас. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

Пред журналистите в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че парламентарната група на ПП-ДБ няма да влезе в пленарната зала, защото ясно са предупредили, че нещата, които се случват през последните дни, са недопустими. По думите му ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са скрито мнозинство. От втората политическа сила посочиха като аргумент и точките от дневния ред, свързани с избирането на управител на Българската народна банка (БНБ), председател на Сметната палата и управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)."

"Аз не съм чувал управляваща партия по света да не иска да влиза в парламента. На брифинга се изказаха тези страшни хора Кирил Петков и Христо Иванов. Аз лично много се изплаших и разбрах, че има нещо много по-страшно от това да си зъл - това да си глупав...", добавя Трифонов.

Днес парламентът прие процедурните правила за предлагане на кандидати и за избор на управител на БНБ, на председател на Сметната палата и на управител на НЗОК. По-късно първоначално гласуваният срок за номинации за управител на БНБ беше удължен от седем на 14 дни. Предложението за промяна в приетото по-рано решение беше направено от Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.