Искаме да направим България нормална европейска държава. Цялото правителство се стреми към тази цел, постигнахме голям прогрес само за четири месеца. С тези думи премиерът акад. Николай Денков се обърна към представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят подчерта, че основните цели на българското правителството са приемането на страната ни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За целта са положени изключително много усилия. Денков напомни, че Европейската комисия неотдавна прекрати наблюдението над България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. "Това е ясен сигнал за успеха на реформите в областта на върховенството на правото, които страната ни е извършила", посочи премиерът. Той отбеляза приноса в този процес на авторитетни институции като Базелския институт, Европейската и Венецианската комисия.

Николай Денков е оптимист, че до края на годината ще бъдат приети и промените в Конституцията, целящи по-голяма независимост на съдебната власт.

Делегацията на LIBЕ, начело с eвродепутата София ин'т Велд, е в България за срещи с представители на различни институции във връзка с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите. По-рано днес мониторинговата група се срещна и с министъра на правосъдието Атанас Славов.