Правя всичко възможно, за да извървим всички етапи и да се стигне до ротация с Мария Габриел, заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел. Премиерът е на първата си визита там и ще участва в срещата на върха на ЕС заедно с лидерите на европйските членки.

На съвета ще бъде обсъден европейският отговор на войната в Украйна и подкрепата за Киев, като се очаква в срещата да се включи украинският президент Володимир Зеленски. Теми в дневния ред са още миграцията, подобряването на европейската отбрана и сигурността в областта на икономиката.

 

Той призна, че е останал малко изненадан от бързия избор на номинираната от ГЕРБ Илиана Иванова за еврокомисар.

"В писмо покана от Урсула фон дер Лайен тя поиска двама кандидати. Изпратихме двама и казахме, че процесът ще бъде според правила на ЕК. Малко бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията, но явно това е процедурата, която е приета. Фон дер Лайен каза, че е взела това решение, каза аргументи, които няма да предавам. Това, което се разбрахме, че официалното съобщение трябва да додйе от ЕК", заяви премиерът.

По темата Шенген, министър-председателят отбеляза, че решенията за ветото на Австрия и Нидерландия се взимат на база на доверието. "Прокрадват се елементи на доверие, за да се види какво се случва. Казах и на Марк Рюте, и на австрийския канцлер, да ги включим в тези групи в България, за да имат преки впечатления и да обсъдим проблемите на място", допълни той.

В интервю за "Политико" пък той разви предложението си нидерландски и австрийски митничари да наблюдават пряко действията по опазването на границата ни с Турция.

Министър-председателят вече се срещна и с европейските либерали, чийто член планира да стане и партията му "Продължаваме промяната".

"Обсъдихме подготовката на либералите за европейските избори. Ясни са принципите, които ни обединяват - правото, върховенството на правото, човешките права, демокрацията. Това са принципи, които споделяме напълно и съответно ще станем и пълноправен член, когато дойде моментът", каза Николай Денков.

Помолен за коментар на факта, че в европейското либерално семейство членува и ДПС, премиерът каза:

"Там, където се срещат принципите, ще се търсят общи действия. В някои отношения има проблеми с върховенството на закона, но трябва да търсим как да продължим напред. Търси се взаимодействие в българския парламент - това е процес, който е труден, но съм оптимист, че можем да извървим този път заедно, както в българския парламент, така и на европейско равнище".

Денков съобщи, че въпросът за използването на доходите от запорираното имущество на Руската централна банка в ЕС е бил обсъден на вчерашните му срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

"Смятаме, че трябва да се потърсят законови средства това да стане. Виждате, войната се проточва, жертвите се увеличават, имиграцията от Украйна се измерва в милиони - всичко това изисква средства", отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

"Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си от Украйна, да се възстанови мирът в международно признатите граници и светът да продължи, ако е възможно, по начина, по който беше свикнал да живее, преди Русия да нападне Украйна", заяви премиерът в първия ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

В отговор на въпрос дали тези събития може да доведат до настроения в българските въоръжени сили, премиерът заяви, че по никакъв начин не очаква нещо подобно.

"Имам дълбока вяра в Българската армия. Важното е армията да има ясно политическо послание от ръководството на държавата, че това, което решава парламентът, това ще прави Министерският съвет, да знае ясно, че сме част от ЕС и НАТО, това никой не обсъжда, освен някои опозиционни партии", поясни той.