Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела разговори с двамата кандидати за български еврокомисар - Даниел Лорер и Илиана Иванова. Председателката на ЕК в крайна сметка е избрала номинираната от ГЕРБ Иванова, която ще поеме ресор иновации, научни изследвания, образование и младеж.

Новината стана факт в сряда следобед, докато премиерът Николай Денков е на посещение в Брюксел. Малко по-рано той заяви по повод предложените от страната ни две имена за следващ еврокомисар, че ЕК "оценява изключително високите им качества".

Часове по-късно от Европейската комисия съобщиха, че са интервюирали двамата кандидати за еврокомисар на българското правителство. "В следствие решихме да предложим на Съвета и на Европейския парламент назначаването на госпожа Илиана Иванова за поста комисар. Тя ще отговаря за инонациите, изследванията, културата, образованието и младежта", се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания", завършва изявлението.

Според Фон дер Лайен и двамата кандидати са били добре подготвени, но все пак опитът на Илиана Иванова в Европейската сметна палата, а преди това и като евродепутат, очевидно е повлиял на избора на председателя на Еврокомисията.

Сега тя трябва да мине изслушване в ЕП.

Иванова: За мен е чест

"Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Благодаря й за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света - "Хоризонт Европа". Заедно с "Еразъм+" и "Творческа Европа" общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро.

Сега предстои изслушване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата ми от Съвета.

Убедена съм, че и ако европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики.

Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия!", написа във Фейсбук Иванова.  

 

Коя е Илиана Иванова? 

От 2022 г. Илиана Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в Европейската сметна палата. Била е три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване". 

Илияна Иванова е и отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост. 

От 2009 до 2012 г. е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 г. е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. 

През 2004 г. Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University в Аризона. През 1999 г. получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

Снимка: Фейсбук профил на Илиана Иванова