Руският президент Владимир Путин беше посрещнат като холивудска звезда в Дагестан, където отиде за среща, посветена на развитието на туризма в Русия. Това е първото му пътуване в страната след въоръжения метеж на Пригожин и "Вагнер".

Путин се сля с екзалтираната тълпа край най-големия мултимедиен фонтан в Дербент, Дагестан, здрависваше се наред, хората го снимаха с телефоните си и протягаха ръце към него.

Той позира за селфи с малко момиче, което целуна по главата. Чуваха се и истерични писъци от радост, повечето женски, свидетелстват кадрите, разпространени от Кремъл.

В коментар пред медиите днес неговият говорител Дмитрий Песков коментира, че "общуването с жителите на Дагестан е било впечатляващо".

Той обясни, че по отношение на държавния глава действат особени противопидемични правила, по препоръка на специалистите, но той ги е пренебрегнал и отказал да спази мерките, защото в Дербент "целият град е излязъл да посрещне президента".

Снимка: БТА

Путин посети крепостта "Нарън кале" в Дербент и поздрави всички мюсюлмани в Русия с Курбан Байрам. По време на посещението в джамията в града, която е от 14 век и е най-старата в Русия, той получи за подарък Корана и заяви, че ще го отнесе в Москва. При връчването на подаръка Путин коментира и запалването на свещената за мюсюлманите книга в Швеция, като подчерта, че да посегнеш на светото писание на мюсюлманите, в Русия е престъпление по наказателния закон, пише ТАСС.

По време на срещата с него ръководителят на Дагестан Сергей Меликов каза на Путин, че в "Дагестан няма нито един човек, който да не е поддържал решенията на ръководството на Руската федерация, приети на 24 юни тази година", по повод бунта на "Вагнер".

"Не съм се съмнявал в това каква ще бъде реакцията в Дагестан, както и в цялата страна", отвърна руският президент. 

По повод генерал Суровикин, за когото се появиха твърдения, че е бил арестуван, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Върховният главнокомандващ работи с министъра на отбраната и с началника на Генералния щаб, а не с главнокомандващия ВКС РФ Сергей Суровикин. И препрати медиите да се обърнат към военното министерство за подробности по този въпрос.

Снимка: БТА

Песков коментира и лапсуса на американския президент Джо Байдън. "Разбира се, за всички е важно САЩ да съхранят предсказуемостта си и обективната оценка на случващото се, за да си съставят за себе си правилната, обективната картина на света", цитира го ТАСС. "Предполагам, че г-н президентът е имал предвид Украйна", добави той по повод думите на Байдън, който заяви, че Путин ще загуби в Ирак. Американският президент пък наред с лапсуса коментира вчера, че след бунта на Пригожин властта на Путин изглежда отслабена. 

Снимка: БТА