Важно е да се разбере, че за да се подготви едно коалиционно споразумение, трябват месеци, но ние нямаме толкова време и трябва да се действа сега и веднага. Основните проблеми с ГЕРБ-СДС са за гласуването на законопроектите. Това заяви премиерът Николай Денков от Црънча, където заедно с военния министър Тодор Тагарев присъства на деня за демонстрация на способности на учението на Специалните сили на Българската армия Stealth Dagger`23.

"Затова единственият подход, който аз съм видял да работи, е именно този - с търсенето на консенсус. Не е лесно, но работи. Назначаваме си заместник-министрите, управленската програма е почти готова. Имахме предварителни разговори за областните управители, които по едно време бяха стопирани, но се надявам пак да ги стартираме. Така че крайните представи от двете страни се срещат по начина, по който работим в момента", коментира Денков и продължи:

"Ако някой иска да промени начина на вземане на решения, това не може да стане от днес за утре - трябва време. Аз не приемам квотния принцип, защото това означава всеки да си назначава, когото иска, и става орел, рак и щука. По този начин няма как да работим. Трябва да работим с търсене на консенсус".

Той обясни, че решението кога ще бъде сключено това споразумение трябва да бъде взето от парламентарната група.

"Големият проблем в момента не е как работи правителството - ние успяваме да си вършим работата, както виждате. Това, което трябва да се реши, е как да се осигури законодателната програма, без която няма смисъл цялото усилие", каза премиерът.

По думите му основното напрежение между ПП и ГЕРБ е за гласуването на законопроектите. 

"Те би трябвало да гласуват заедно по законодателната програма, която договорихме. Аз знам какво сме договорили, вчера отново припомних за законите, свързани с антикорупционната комисия. Не се случи това, което се бяхме договорили", отбеляза акад. Денков.

Относно бюджета министър-председателят посочи, че "по закон дефицитът от 3% трябва да бъде спазен, това е ключово за нас".

БСП например искат да бъде увеличен бюджетът, което е индиректен начин да кажат: "Ние не искаме да влизаме в еврозоната", подчерта Денков и добави:

"Това, което съм чул от нашата парламентарна група, е, че еврозоната е приоритет, но без това да става за сметка на хората, заплатите, пенсиите.

"Един добър финансов министър знае как да увеличава приходите, Асен Василев знае как и затова искам да е финансов министър", категоричен беше Денков.

И обясни, че в Брюксел ще обсъди въпросите за Шенген, еврозоната, опазването на границите ни, намаляването на миграцията и законодателната програма.