"Днес петък, два дни преди изборите, да се прави заседание по такава гореща тема, каквото са енергийните доставки, без особена нужда от това, защото срокът за премахване на ветото позволява това да се направи веднага след втория тур на изборите, показва много ясно, че това е по-скоро е една предизборна акция, отколкото желание да се намери решение" - това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти в Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността.

Преди дни председателят на Народното събрание обяви, че свиква депутатите извънредно днес по искане на ГЕРБ-СДС и ДПС, за да се отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г. Заседанието обаче е пред провал, след като "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и БСП обявиха, че ще го бойкотират. 

Извън темата за напрежението между управляващите, Денков коментира и други актуални теми. България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността, обяви той. 

"Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите". 

Конфликтът между Израел и Хамас, както и бюджетът и промяна във финансовата рамка на общността са двете теми, които са обсъдени снощи на лидерската среща в Брюксел, съобщи премиерът.

"По първата тема има пълно единодушие, за това, че Израел беше брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб, която очевидно целеше да провокира не просто Израел, а целия свят с това, което беше записано като жестокости. В това отношение Израел има право да се защити и трябва да го подкрепим в тази защита. В същото време трябва да се запази животът на невинните хора, които са от другата страна - тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа. Голяма част от разговорите бяха да се намери балансът между изконното право на Израел да се защитава, да накаже тези, които извършиха атаката и в същото време да се запази живота на невинните хора".

"По отношение на годишната рамка целта беше да се чуят различните гледни точки и да се подготви вземането на решения за декември. Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за постигане на компромис. Има четири приоритета, които са очертани от ЕК, има пълно съгласие, че те са съществени - и за Украйна, и за миграцията и за помощта на общността към страни, засегнати от природни бедствия. Въпросът е как точно да се балансират и откъде ще дойдат средствата", допълни министър-председателят.