Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, защото, по думите му, бил записал хеш кодовете на машините за гласуване.

Имаше извънреден председателски съвет, дойде доклад от ДАНС, в който става ясно, че два дена, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка, каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Ето ви как се манипулират машини", коментира той. По думите му заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само може да подозираме къде са. На тези изброи, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани, добави Йорданов.

Според Йорданов заместник-министър Стойнов трябва веднага да бъде арестуван. Трябва прокуратурата да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини, категоричен бе Йорданов.

Според Йорданов това е държавен преврат и престъпление. Този заместник-министър трябва да бъде арестуван колкото по-бързо, толкова по-добре, според мен за арест са и Кирил Петков и Асен Василев, които са знаели това нещо. Най-вероятно същото е било правено, когато бяха те министри. Божидар Божанов, който беше министър на електронното управление също най-вероятно е знаел, коментира Йорданов.

"В 13 часа ще продъжим с председателския съвет, който започна в 11.30 ч и на който присъстваха представители на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане". На него беше изнесена информация, обсъждането на която ще продължи с представители на ЦИК и Мария Габриел, която замества премиера", обяви председателят на парламента Росен Желязков след неуспешния опит за извънредно парламентарно заседание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова поясни, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил, отбеляза Атанасова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставка на правителството

Машините очевидно се компрометираха днес с този доклад, който излезе на ДАНС. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен, смята Костадинов.

Ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде, каза Делян Пеевски.

Това, което се случва е нечувано в българската история. На практика, ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Това коментира пред журналисти Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС след заседание на председателския съвет. "Това, с което ни запозна председателят на парламента, е как един заместник-министър си е заснел целия процес по сорс кода и сега някои имат двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата", заяви Пеевски.