"Не става дума за защита на интересите на "Газпром", а за много сериозни неща - от една страна, от гледна точка на върховенството на правото и спазването на правилата на конституционализма, от друга страна става дума за нашите взаимоотношения със съседни страни и с партньори от ЕС" - това коментира пред БНР бившият председател на стратегическия съвет на президента Александър Маринов. Той заподозря в действията на управляващите интереси за приватизация на "Нефтохим" и "Булгартрансгаз".

Вчера президентът сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на газ през България, предизвикали острата реакция на Унгария и Сърбия. Брюксел пък поиска да знае дали страната ни не изменя на приетите общностни правила за търговия с енергия.

"Тази недомислена поправка с много големи неясноти е уязвима по много направления. Тя е писана на коляно, урбулешката и с нея се нарушават базисни правила на законотворчеството. Това е поредният калпав закон. Цитирам министър-председателя, който така характеризира законодателната дейност на мнозинството в НС", коментира Александър Маринов.

Една част от законите, засягащи цялото общество, въобще не са съпроводени от един дори минимален анализ какви ще са последиците от тях, смята Маринов.

Според него атаката срещу дерогацията и опитът да бъде изтласкан "Лукойл" може да завърши зле и би засегнало всички. "Не е толкова лесно да се обезпечи енергийната сигурност на страната от гледна точка на горива", предупреди още Маринов.

"Би трябвало да има някаква граница в заигравките с тези големи въпроси, с политическите игри, защото могат да настъпят много опасни последици".

Той коментира и видимото напрежение в "сглобката": "Отчасти нарастването на напрежението се дължи на предизборната ситуация, но според мен не само. Моето мнение е, че се подготвя пренареждане, реконструиране на сглобката и очевидно, че натискът е насочен комбинирано от ДПС и ГЕРБ върху ПП-ДБ, даже по-скоро върху ПП".

"От една страна ГЕРБ и ДПС, а от друга ПП-ДБ се надпреварват кой ще бъде по-по-най", смята Маринов. Според него в по-дълбоките пластове има и интереси, в това число интереси за приватизация или покупка на "Нефтохим". "Има достатъчно основателни съмнения, че се правят опити за фалиране и приватизиране на "Булгартрансгаз", добави още Александър Маринов.

Според него "Борисов е добър манипулатор" и се разчита на късата памет на хората:

"Борисов е добър манипулатор в това отношение. Той просто прилага хватки, които е прилагал и преди. Съмнявам се, че те днес ще бъдат толкова ефективни. Най-малкото от гледна точка на своите избиратели той намира начин да ги мотивира. Една част сигурно вярва на това, което той говори".