Петима от кандидатите за кмет на София се изправиха един срещу друг в първи и единствен предизборен сблъсък. Визиите си по тема "Транспорт" сблъскаха градоначалникът Йорданка Фандъкова, както и претендентите Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки.

Събитието в столичния Интер Експо Център се проведе по инициатива на Института по пътна безопасност, а от най-добре познатите кандидати за кмет отсъстваше единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Противно на повечето предизборни събития от такава важност, дебатът премина в коректен дух и без обвинения на лична основа.

Въпросът с транспорта започна от войната на пътищата, която води до нарастване на жертвите с всяка изминала година. След като кметът Йорданка Фандъкова посочи някои от мерките на Столична община - осветени пешеходни пътеки, повдигнати зебри и т.н., думата взеха претендентите. Най-амбициозно обещание даде издигнатият от Демократична България Борислав Игнатов. Архитектът се закани да използва европейския модел и още по-точно - шведската програма "Визия 0", с крайна цел нито един загинал при инцидент на пътя.

"Не е важно колко леки ПТП-та има, а да няма жертви", уточни Игнатов и добави, че трябва да се предприемат редица подобрения на кръстовища, пешеходни пътеки и т.н., защото при наличие на много произшествия в градската среда "не са виновини шофьорите, а средата".

Тук Игнатов беше репликиран от Ангел Джамбазки.

"Бих спорил за отговорността на водача. Когато имате неспособен, необразован, пиян водач, ще има жертви. Всичко започва от образованието", заяви категорично кандидатът на ВМРО, който държи на подход с "твърда ръка". След това той изложи намеренията си.

Сред тях е изтласкване на автомобилите от централната част на града с приоритетна роля на градския транспорт. Крайните квартали пък не трябва да се превръщат в писти за гонки, а кръстовищата и особено най-конфликтните от тях да бъдат осветени. Според него е задължително да бъдат поставени камери на възможно най-много места и да се повиши събираемостта от глоби. Джамбазки настоя и за описване на точния брой таксита, защото "в момента те са неопределен брой", а сред шофьорите има много "необразовани и неспособни".

Инфраструктура, организация и контрол. Така на свой ред описа виждането си кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев. Той също залага на повдигнатите зебри, но отбеляза, че е необходимо и по-високо равнище на експертност в ръководството на София. Според него камерите за наблюдение трябва да заснемат не само моментната скорост, но да пресмятат и средната.

Позицията му, че фокусът трябва да бъде насочен преди всичко към съхраняване интереса и здравето на пешеходците бе подкрепена от Мая Манолова. Гражданският кандидат за кмет нарече това обръщане на пирамидата на мобилността и акцентира върху необходимостта от приспособяване на инфраструктурата към нуждите на хората в неравностойно положение. Тя възнамерява да подобри и свързаността на велоалеите.

Тук Мая Манолова описа и конкретно намерение: "Буслентата на бул. "Александър Малинов" през 200 метра се пресича от светофари и други пътища", каза тя и като възможен вариант за оптимизирането на движението посочи разполагане на буслентата в средата на пътното платно. "Необходими са още подобряване условията на труд и квалификацията на водачите, от това зависи и безопасността", подчерта Манолова.

С одобрение и от останалите кандидати се прие и нейното намерение за предварителен одит на оценката на безопасност на проектите, както и отваряне достъпа на специалисти и граждани до данните за пътнотранспортните произшествия.

Конкретен беше и Ангел Джамбазки, според когото трафикът в пиковите часове ще бъде облекчен, като се използва железопътната инфраструктура за превоз на "идващите всеки ден да работят и учат в София". Споерд него в старата инфраструктура има потенциал за вътрешен железопътен ринг.

Ангел Джамбазки намери съмишленик в друг свой приоритет - програма за райониране, която да поощри родителите да записват децата си в близките до дома им училища. Така те ще могат да се придвижват с училищен транспорт, а движението ще бъде облекчено от част от автомобилите. В идеята си Джамбазки беше подкрепен от Борислав Игнатов. Намеренията на двамата бяха охладени от Йорданка Фандъкова. В качеството си на кмет тя обясни, че не приема ентусизма им за лесно прилагане на училищното райониране, защото практиката сочи друго - София е огромен град и за да се поеме такъв ангажимент, трябва да се извърши обследване от извънредно голям мащаб.

Искри в спортсменския тон на дебата все пак прехвърчаха, при това точно между двамата представители на т.нар. градска десница. Борислав Игнатов от Демократична България и Борис Бонев от Спаси София първо намериха общ език за необходимостта от реорганизация на Центъра за градска мобилност, който да обедини поделените в момента отговорности за контрол, паркиране и управление на движението. Но малко по-късно ситуацията се промени.

Повод за това стана предложението на Игнатов в синята и зелена зони да предоставят на шофьорите бонус от 10-ина минути за безплатно паркиране, в което "бързооборотно" да си свършат бързо работа и да напуснат мястото.

"Това е популизъм", обяви Борис Бонев - изключително тежко обвинение в ценностната система на избирателя от градската десница. "В центъра на София не е необходим бърз оборот от автомобили, целта е въобще да няма коли", добави той.

Още едно предложение - този път на Бонев, предизвика негативна реакция, вече от страна на Борислав Игнатов. Представителят на "Спаси София" предложи т.нар. монтажни паркинги от олекотени конструкции, които да поемат паркирането в междублоковото пространство. Игнатов обаче беше категоричен, че подобна технология въобще не е толкова евтина, колкото смята Бонев и подчерта, че трябва да се търси решение с наземни паркове, защото "хората си защитават градинките".

По отношение на паркирането Мая Манолова обърна внимание на някои хитринки, като регистриране на апартаменти като ателиета и на гаражи като двуетажни конструкции, което помага на строителите да вдигат сградите си, без да ги съобразяват с липсата на достатъчно паркоместа около тях.

"Обследване и моделиране на трафика при всички разрешителни за строеж", отсече Манолова.

"Ще обявя и ще реализирам четиригодишна програма за ремонт на тротоарите, спирките да бъдат удобни, бърз, комфортен, чест градски транспорт. Работещи буферни паркинги - не само на крайните станции на метрото, а и на други важни пътни артерии. Антипаркинг елементите са прекалено скъпи. Необходими са правила и създаване на възможности за паркиране", заяви Мая Манолова.

На свой ред кметът Йорданка Фандъкова обясни, че едно общо звено по строителството ще наблюдават заданията от начало до край, като така няма да се допуска пропукване на правилата. Тя се съгласи, че камерите са с изключителна важност за спазване регламента на пътя, но обяви и намерението си да изиска разширяване правомощията на общинските служители.

"В момента единствено пътна полиция може да спре колите и да ги глоби. Затова настояваме и общински служители да могат да го правят, като средствата да влизат и остават в общината", каза Фандъкова и уточни, че вече е предложила законодателна промяна. Към борбата с проблемите по улиците тя добави и специално звено за пътна безопасност, както и използване на специални технологии, включително система за симулиране.

В края на дебата водещият Богдан Милчев от Института за пътна безопасност помоли кандидатите да изразят мнение по отношение евентуалното модернизиране на кръстовището на Орлов мост, но нито един от тях не прие отворено идеята. Мая Манолова нарече идеята "прекалено смела за част от вътрешния ринг на София" идея, а Борислав Игнатов обяви за невъзможно евентуалното нарушаване на духа на един от емблематичните паметници на културата в София.

Кметът Йорданка Фандъкова също не подкрепи подобен ход, като го нарече нереалистичен, поне за следващите 4 години. Тя изрази съгласие да се дебатира по въпроса, но постави за приоритет кръстовището на булевардите "България" и "Иван Гешов".

"Работим по вътрешните рингове, отчуждаваме и постепенно разширяваме. Много от предложенията са важни и ги реализираме, други са много екзотични, а ние трябва да сме отговорни", завърши Фандъкова.