Пред банковите клонове и офиси в Гърция се извиха дълги опашки.

Вижте снимки >>

Банките в страната отново работят след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол.

Запазва се обаче лимитът от 60 евро на ден. Бизнес трансакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката.

Президентката на Националната банка на Гърция и председател на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели обясни, че от днес до 24 юли влижителите ще могат не само да теглят по 60 евро на ден, но имат и вариант в петък да изтеглят цялата сума от 300 евро за петте дни наведнъж.

"От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", посочи Кацели.
 
"Ако някой не е изтеглил парите за текущата седмица, той губи това право, тоест следващата седмица ще може да получи не повече от 420 евро", поясни тя.

ДДС се повишава

От днес в Гърция влизат в сила новите повишени ставки на данък добавена стойност (ДДС), съобщават гръцките медии.
Гръцкото финансово министерство обяви, че е взело необходимите мерки за обезпечаване на плавния преход към новия режим на ДДС.

За хотелите са предвидени нови повишени ставки от 13 на сто вместо 6,5 на сто. Те обаче ще започнат да действат от октомври 2015 г. след края на туристическия сезон.

По-висока е ставката на ДДС - 23 процента - за много хранителни стоки, за билетите на градския транспорт, самолетите, корабите и такситата.

23 на сто ДДС ще плащат и заведенията за обществено хранене - ресторанти, таверни и други.

Плащане към ЕЦБ

Застрашената от дефолт Гърция днес трябва да се изправи пред ново задължение за милиарди евро с изтичането на падежа на облигации за 3,5 млрд. евро, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ), информира ДПА.

Правителството вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума. Увереността му се основава най-вече на договореното от Еврогрупата мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро.

Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС), трябва да поддържа Гърция до приемането на трета спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към ЕЦБ.

Ципрас върви по минно поле

Гръцкият вестник "Етнос" коментира, че премиерът Ципрас върви по път, осеян с мини - до октомври той трябва да финализира реформите в пенсионното осигуряване, данъчната система и държавната администрация, а също и да преструктурира банките, предаде БТА.

Всичко това обаче Ципрас трябва да стори в една напрегната за него среда в партията СИРИЗА, което разпалвало още повече слуховете за очаквани нови избори.
Този сценарий засега обаче оставал открит и се смята, че може да бъде задействан някъде през есента.

За да сглоби този сложен пъзел Ципрас е принуден да се съобразява както с кредиторите, така и с изпадналата в разцепление управляваща партия СИРИЗА след гласуването миналата седмица на първия пакет от мерки за икономии, поискан от кредиторите в замяна на трети спасителен заем. До 22 юли на Ципрас е даден срок от кредиторите да приеме и втори пакет от мерки, пише "Етнос".

По този повод в. "Катимерини" пише, че страната е изправена пред две важни събития тази седмица - в Атина отново се завръща тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), а в парламента предстои да бъде гласуван вторият пакет от мерки, което поставяло правителството пред ново изпитание.

Тези две събития са началото на пътя, който кабинетът 'Ципрас" трябва да извърви до финализиране на новия меморандум с кредиторите до 8 август, обобщава вестникът.

Според източници екипи на "тройката" се очаква да започнат да пристигат от днес в Атина, като целта им е в следващите 20 дни да бъде постигната договореност между двете страни по най-критичните въпроси.