Това обяви пред БНР контраадмирал Георги Фиданов - съветник на президента по военните въпроси.

Той каза, че страната ни ще се включи в новия план по други направления.

Вчера лидерите на НАТО одобриха План за готовност за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране. Целта на инициативата е да успокои страните от бившия съветски блок, присъединили се към НАТО, особено Полша и балтийските страни.

"България ще участва активно в предвидените в плана мерки, като всички те  са на равнище интегриране с други държави", увери вчера държавният глава Росен Плевнелиев.

Като пример Фиданов даде надграждане на съществуващия Морски операционен център на Военноморските сили във Варна и превръщането му в център на НАТО по морска сигурност. Освен това би могло да се осъществи оперативно свързване и взаимодействие на Втора тунджанска механизирана бригада към многонационалния корпус "Североизток" в Шчечин, Полша.

Контраадмиралът предложи и афилирането на съвместните българо-американски съоръжения, напр., учебният полигон в Ново село, към съвместния тренировъчен център на НАТО в Бидгошч, пак в Полша, и предоставяне на възможности за провеждане на съвместни тренировки и учения в тези съвместни съоръжения на страни-членки на НАТО, също така и на партньори.