Силите ще могат да се разполагат в много кратки срокове, предадоха световните агенции, като цитираха генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитирани от БТА.

Расмусен поясни, че силите за бързо реагиране ще включат няколко хиляди военни, които ще могат да се разполагат бързо, до няколко дни, посочва Асошиейтед прес.

"Обстановката със сигурността, пред която сме изправени, е по-непредвидима от всякога. Русия атакува Украйна, екстремисти напредват в Близкия изток, нестабилността се увеличава в Северна Африка. Днес се договорихме да създадем челен отряд, т.е. подразделение с висока степен на готовност, което да може да бъде разполагано за много кратко време", заяви Андерс Фог Расмусен.

Целта на инициативата е да успокои страните от бившия съветски блок, присъединили се към НАТО, особено Полша и балтийските страни, коментира Ройтерс.

В силите за бързо реагиране ще бъдат включени военни от седем държави -
Великобритания, Норвегия, Дания, Естония, Латвия, Литва и Холандия, като Лондон ще участва с най-голям брой военнослужещи.

Генералният секретар каза още, че силите ще включват и сухопътни и военноморски части. Според Расмусен, Планът за готовност за действие ще засили способността на алианса за колективни действия.

Пред лидерите на НАТО Андерс фог Расмусен заяви, че всеки, който заплашва която и да е страна в НАТО, ще трябва да се изправи срещу целия алианс.

Постигната е договореност следващата среща на върха на алианса да бъде проведена в Полша през 2016 г. като символ на подкрепата на НАТО, каза още генералният секретар на алианса.

Плевнелиев: България ще участва активно в плана

Като най-важен за България резултат от срещата на върха на НАТО президентът Росен Плевнелиев посочи приемането на Плана за готовност за действие, с който се подобрява готовността на алианса и способностите му за бърз отговор.

"България ще участва активно в предвидените в плана мерки, като всички те  са на равнище интегриране с други държави", увери държавният глава.

Елементи от системата за командване и управление трябва да бъдат разположени по протежението на целия източен фланг, включително България, заяви Плевневиев в изказването си на сутрешното заседание на Северноатлантическия съвет.

Пред български журналисти, той допълни, че президентът на САЩ Барак Обама е обявил много важна инициатива, специално за България и Румъния. Тя е свързана със сътрудничество между трите държави в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността, обучение, тренировки и съвместни учения.

"Тази инициатива на Вашингтон е изключително навременна и заедно с Румъния ние я приветстваме и се надяваме да бъде изпълнена със съдържание", каза Росен Плевнелиев.