Абсолютен прецедент на градската конференция на БСП в Пловдив. Организацията не утвърди нито един кандидат-депутат, което на практика оставя БСП в Пловдив без номинации за вота на 11 юли.

От организацията по този начин изразяват протеста си срещу пренареждането на листата за последните парламентарни избори централно от бюрото в София. От "Позитано" 20 на този етап отказват коментар.

Гласуването на листата за 16-и МИР премина с 43 гласа против, 22 за и 21 въздържали се.

Издигнатият от София за водач на пловдивската листа за изборите на 11 юли, проф. Иво Христов, поиска вот на доверие от делегатите с думите "Не съм свикнал да влизам в битки, които ще загубя, в битки, в които ще ме стрелят в гърба, в битки, в които зад мен няма отбор, когато зад мен има хора, които не знаят как да воюват". Делегатите са го подкрепили с ръкопляскания, но го оставиха сам в листата.

Позицията им обясни Георги Търновалийски, който също отпадна от листата за предишните избори, а сега бе сред тези, които си направиха отвод.

"Тъжно е, болно е това, което се случва в БСП. Но аз няма да се поддам на предизвикателството на проф. Христов. Предния път бяха начело на листата - една прекрасна листа, която представихме пред пловдивското общество. Този отбор беше изхвърлен по най-грубия начин с манипулации и някои от вас подкрепиха това", допълни той. 

Окончателният вариант на листата на БСП за Пловдив за предсрочните парламентарни избори на 11 юли е отговорност на председателя и ръководството на БСП и ще бъде утвърден на 30 май. 

Делегатите на XIV Конференция на Софийската градска организация на БСП подредиха листите в трите столични района за парламентарните избори на 11 юли. Водачите на листи остават без промяна в сравнение с тези, които бяха при кандидатите за 45-ото НС. Промените са незначителни.

Водач в 23-и МИР е Христо Проданов, на второ място се нарежда Благовест Кирилов, третото е запазено за коалиционен партньор или гражданска квота. Четвърта е Таня Митова, а пета - Теодора Овчарова-Драганова. Листата е от 35 кандидати за народни представители. Начело в 24-и МИР е Георги Свиленски, следван от Ленко Петканин и Николай Маринов. Четвъртото място в листата е за представител на коалиционните партньори или на гражданската квота, а пети е Александър Димитров.  Водач в 25-и МИР е лидерът на БСП Корнелия Нинова. Второто място е за коалиционен партньор или гражданска квота. Трети в листата е Станислав Младенов, а на четвърто и пето място са съответно Петър Колев и Тони Попов. Листата е от 29 номинирани за следващия парламент.