И БСП се регистрира днес за участие в предсрочните избори на 11 юли, внасяйки в ЦИК нужните 10 000 подписа.

Подписката внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин, водачи на листи на "БСП за България" в страната, както и представители на партиите от широката лява коалиция, сред които лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка, както и председателят на АБВ - София Христо Колев.

"Тръгваме на тези избори с нови сили, с нова енергия в голямото ляво обединение, което направихме и продължаваме да подписваме споразумения. Както знаете, вече сме готови и с водачите на листи. Така че тръгваме организирани, подготвени за тези избори с две цели - промяна и стабилност", заяви Нинова пред журналистите.

Попитана за оттеглянето на Весела Лечева от листите за вота на 11 юли, Нинова коментира, че всеки има право на избор, но смущаващото било, че тези изказвания се правят, едва след като "не се видят или водачи, или председател на партията, или член на Националния съвет".

Снимка: Булфото

"Ако на предишните избори се постигна задачата за сваляне на ГЕРБ от власт и начало на промяната, то тази промяна трябва да продължи, но вече да се предложи с какво да бъде заменен моделът на ГЕРБ и кой може да го направи, кой има план, кой има хората. И второто е стабилност - след тези избори би трябвало да имаме едно стабилно управление, което, освен че трябва да продължи промяната, трябва да гарантира сигурност на хората, да сложим край на политическата криза, за да започнем да работим по икономическата и социалната. Тоест въпросът е кой може да направи промяната. Ние тръгваме с амбицията, че можем. Имаме много ясно разписана програма - стъпка по стъпка, имаме хората, имаме голямото ляво обединение", допълни тя.

По въпроса за коалициите след вота Нинова каза:

"Вечният въпрос с кого ще управлявате след това. Както виждате, 45-ото Народно събрание беше доста интересно с оглед на този въпрос. Нека да оставим да минат изборите. За нас в момента е важно да продължим голямото обединение вляво и ляво-център на базата на политики. След резултатите ще видим и ще разговаряме в следващия парламент".

Тя обаче подчерта отново подчерта, че с ГЕРБ партията й никога няма да преговаря.

Снимка: Булфото

"Би било добре в следващия парламент да започнем да си говорим. Политическите партии и коалиции може да са различни и всеки да има своя политически път, но в името на стабилността на страната в следващия парламент, трябва да има поне диалог. Ако някой умишлено саботира този диалог, би било зле за държавата", изтъкна социалистката.

По-рано днес подписки за регистрация в ЦИК за изборите внесоха и ГЕРБ-СДС и "Демократична България". В 17 часа изтича последният срок за това.