Три различни служби са били ангажирани с подслушването на опозиционни политици преди изборите. 25 социалисти са били подслушвани. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". Според Даниел Митов, зам.-председателят на ГЕРБ  твърденията за подслушване прилича на ченгеджийска операция и измама. 

Преди дни съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че 32-ма политици, които не са били част от управляващата коалиция, са били подслушвани. Вчера адвокат Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" обяви, че 82 души са подслушвани. Служебното правителство потвърди, че подобно нещо се е случило и дори разкри, че сред тях е бил настоящият премиер Стефан Янев, но не потвърди за броя и не назова други лица.

Според Бабикян подслушваните са били 82-ма, а сред тях има и 25 социалисти от БСП.

"32-ма бяха обявени преди изборите. Ако към тях прибавите и хората, които бяха слушани по време на протестите миналата година. Ще получите бройката. Потвърждение не можем да търсим, вътрешният министър каза, че има подслушване на политици от опозицията - кои са, колко са?", допълни Бабикян.

Тази седмица от "Изправи се! Мутри вън!" внесоха искане в Бюрото по СРС-тата за проверка дали са били подслушвани.

Снимка: Булфото

"Въпросът е да видим реалните отговори, ако видите състава на тази комисия - в нея има само един юрист и аз лично изпитвам дълбоки съмнения към възможността на тази комисия. Три различни служби са били организирани, за да извършват това подслушване и когато си в съда и получиш само номера, ти дори не знаеш за кого подписваш", каза политикът.

Бабикян обяви, че има информация, че той и адв. Николай Хаджигенов са сред подслушваните.

"Има и 25 човека от БСП, които също са били подслушвани. Не знам защо все още не проявяват интерес, може би, ще проявят. Дори да приемем, че всички от опозицията сме някакви престъпници, как пък не подслушаха един от управляващите? Властта все пак е в тях", коментира политикът.

Според него институциите трябва да си свършат работата и да разкрия кои лица са били подслушвани. По думите му унищожаването на записи или трансферирането им на хартия - не означава, че не са оставени следи.

Бабикян беше категоричен, че незаконното подслушване е форма на натиск и често се използва за изнудване.

Снимка: Булфото

Даниел Митов: Твърденията за подслушване прилича на ченгеджийска операция и измама 

Скандалът с подслушването е "ченгеджийска операция" и "измама", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в "Тази сутрин".

"Имат инструментите, имат властта да извадят всичко наяве. До днес нямаме нито едно парченце доказателство. Някакъв човек им бил казал, но кой е този човек?", допълни Митов.

По неговите думи "машините са такива, че не могат да се прикрият следите на подслушването", а освен това трябва да има разрешение за използването на СРС в регистъра на съда.

"Това е игра на институциите, те в момента се опитват да фабрикуват нещо, защото нямат доказателства", каза Митов.

"Ние също искаме да знаем дали е имало подслушване и да се разграничим от хората, които са го извършили", но не се дават доказателства, заяви Митов.

Не може Бойко Рашков да каже: "Ще изкарам доказателства, когато аз реша."Прехвърлят си топката с ген. Атанасов", каза Даниел Митов.

"В един момент служебното правителство ще получи обвинения за подобни неща, защото се руши доверието в институциите, каза още Митов и посочи, че с уволнението на Димитър Георгиев като шеф на ДАНС, службите са обезглавени.

"Служебният кабинет искаше да обезглави службите и успя. Президентът Радев до момента все още не е дал изявление по залавянето на руските шпионска мрежа. Има достатъчно история, че Радев не е отдаден на нашата евроатлантическа интеграция", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

"В момента действията на Руската федерация в целия западен свят е да се разрушават базисни принципи в демокрацията, от друга страна непрекъснато през корупцията превърната в оръжие, се опитват да корумпират определени хора, които могат да послужат за политическо влияние. Ние се опитваме да пресечем тези действия", каза още Митов и добави, че според него лидерът на партията Бойко Борисов също ще участва на изборите и отново ще е водач на листа.