Само няколко депутати от ГЕРБ се регистрираха тази сутрин, а след това всички напуснаха, за да не бъдат преброени ръчно. Тъй като имаше отсъстващи и от другите партии, сред които Сергей Станишев и Волен Сидеров, Бойко Борисов заяви, че няма да им прави кворума.

"Ние смятаме Народното събрание да работи ритмично, но ако тази ритмична работа не се осигури, тогава няма основание да се търси продължаване на неговия живот", коментира по-късно пред журналисти Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Той не каза колко дълго според него парламентът може да продължи да работи така.
В седмици, дни или в минути искате да ви кажа, отвърна червеният депутат с въпрос.

Стоилов съобщи, че от парламентарната им групата при окончателната регистрация днес са отсъствали седем души, но имали уважителни причини. Някои от тези депутати заявили отсъствието си по съответния ред в ръководството на парламента преди няколко дни или още в началото на седмицата. Сред тях бил и самият Станишев.
Някои щели да участват в мероприятия в техните избирателни райони, други не можели по здравословни причини.

"Даваме си сметка, че каквито и да са обстоятелствата, нашата парламентарна група носи най-голяма отговорност за работата на парламента", призна обаче Стоилов.

Той добави, че ще направят допълнителен анализ и смятат отново да разгледат този въпрос с цялата му сериозност, както в политическото ръководство, така и между парламентарните групи, особено тези, които подкрепят кабинета.

Стоилов коментира още, че това правителство работи без да има ясно изразено мнозинство, но за да работи Народното събрание, отговорност носят всички парламентарни групи.

"Най-голямата опозиционна група днес се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага - парламентарния контрол. Може би и заради наличието на някои неудобни въпроси, на които трябваше да отговори вътрешният министър", каза още депутатът от БСП, визирайки въпрос, свързан с подслушването в МВР по времето на Цветан Цветанов.

По-рано и колежката му Мая Манолова увери, че "ще се вземат драконовски мерки" срещу отсъствията от парламента.
Камен Костадинов и Четин Казак от ДПС - от чиито редици също имаше липсващи депутати, се зарекоха да обърнат внимание на дисциплината.


Анкета: Трябва ли ви такъв парламент?