Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия излезе с остра декларация по повод на провеждането на т.нар. Луковмарш, съобщиха от партията.

"За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната ни история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза", заявяват от левицата.

В декларацията се казва още, че под фалшив предлог, че се защитава възраждането на българската държава и нейния просперитет, организаторите на "Луковмарш" отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.

"Провеждането на т.нар. Луковмарш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта", изтъкват от БСП.

От Изпълнителното бюро на БСП са убедени, че шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век, е огромна грешка.

"Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви", заявяват от левицата.

БСП се обръща и към кметa на София Йорданка Фандъкова с призив ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на провеждането на този "парад на омразата".

"Наш дълг е да се противопоставяме на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация", смятат социалистите.

От левицата призовават всички институции и политически партии категорично да защитят и този път европейските и националните ценности на толерантност и солидарност.

Миналата година за първи път от 17 години в София не се проведе възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков - Луковмарш. Шествието беше забранено със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Ген. Луков, е участник в Балканската война и Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. На 13 февруари 1943 г. Луков е убит от комунистическа бойна група, в която влизат Иван Буруджиев и Виолета Бохор Якова. Насилствената му смърт довежда до внезапен култ към него в средите на легионерското движение, както и сред по-широки крайни националистически среди, които симпатизират на Третия райх и са противници както на болшевизма, така и на западните демокрации.