Софийският градски съд ще разгледа дерегистрацията на БНС - Еделвайс. Съдът е допуснал за разглеждане исковата молба на прокуратурата за прекратяване регистрацията на организацията.

От съда припомнят, че главният прокурор Иван Гешев разпореди проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност.

Прокуратурара твърди, че БНС извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура, както и извършване на дейност чрез представляващ орган - управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си.

Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

Констатирано било също, че сдружението е създало и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути в дома на активист на сдружението.

Установено било също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27 януари извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Предстои произнасяне в насроченото съдебно заседание на 05 октомври тази година.

Скандалите около БНС тази година започнаха с инцидент с Емил Крумов, член на организацията, който се самоуби в сградата на ДАНС. 

В неговия дом бяха открити много незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси и нацистка литература, сред която книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер.