Стотици хора се събраха в центъра на София, за да отбележат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков и проведоха шествие въпреки забраната от столичното кметство.

Демонстрантите пресякоха кръстовището при ул. "Георги Сава Раковски" и "Цар Освободител", строени в дълга колона, предаде БНР. По данни на организаторите, броят им надхвърля 1500 души. В шествието се включиха и националисти от Германия и Чехия.

По мнението на демонстрантите генерал Христо Луков е български национален герой, който трябва да бъде почитан и уважаван. Те определят твърденията, че генералът е имал връзки с нацизма като лъжа и клевета и са убедени, че подобна информация се разпространява от хора, които не познават историята.

Възпоменателното шествие по традиция завършва на мястото на гибелта на генерала - неговия дом на ул."Тракия" 1, където се полагат цветя на паметната плоча.

Участници в шествието изразиха убеденост, че генерал Луков не е бил антиеврейски настроен и го определят като национален герой. "Генерал Христо Луков, доколкото знам, е участник в три войни, носител на Орден за храброст, така че който е против генерал Христо Луков, той е против България", сподели един от тях за БНР.

Шествието се провежда от 2003 година насам и винаги е съпровождано от остри обществени реакции, а според противниците му, то е пропаганда на расизъм и неонацистки идеи.

За втора година кметът на София Йорданка Фандъкова не позволява в столицата да има марш в чест на българския генерал, за да се избегнат националистки скандали с контрапротестиращи. Разпореждането е демонстрантите само да поставят цветя пред паметната плоча на генерал Луков без да организират шествие.

"Това, което е съгласувано за поредна година, е поднасянето на цветя на паметната плоча", каза Фандъкова и допълни, че документът подлежи на съдебен контрол и се обжалва от организаторите.

Контрапротест срещу провеждането на Луковмарш се проведе по обяд в центъра на столицата. Според протестиращите, демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза. Мирното шествие тръгна преди от градинката пред Централната баня и завърши към 16 часа пред сградата на Столичната община. За кратко беше блокирано кръстовището на булевард "Княгина Мария Луиза" и улица"Екзарх Йосиф".