Часове преди тазгодишния Луковмарш на националисти в памет на спорния ген. Христо Луков в София ще се проведе протест под наслов "Без нацисти по улиците ни!"/No Nazis on our streets!". Той е насрочен за 14.00 часа на 16 февруари пред Централните минерални бани, когато по столичните улици ще тръгне шествие, планирано да продължи до 17 ч.

Eто какво пишат във Фейсбук организаторите на протеста от Antifa Bulgaria/Антифа България, които са против проявата, която вече години наред предизвика напрежение дори сблъсъци - фашист и антисемит или български герой е ген. Луков:

"16 години след първия Луковмарш София се е превърнала в столица:

1. където се подвизава националистическо правителство с националистическа опозиция;

2. която приема радушно крайнодесни европейски лидери като Марин льо Пен;

3. където има свастики на почти всяка сграда;

и не на последно място...

4. където всяка година се събират крайнодесни и терористични групи (по информация на НСО и СДВР) от България и чужбина на факелно шествие в памет на един генерал антисемит!

Трябват ли ни още причини, за да кажем "Без нацисти по улиците ни"?

Ако не ви става "патриотично" от побоища и убийства на всеки с различен етнос, сексуална ориентация, пол и възгледи...

Ако не ви е приятно да слушате реч на омразата към всеки, който не е "достатъчно българин"...

Ако не искате София да се превръща в неонацистка столица и тази година...

Мястото ви е сред нас!".

Междувременно днес от Antifa Bulgaria/Антифа България изразиха възмущението си от побоя на жена гей.

"Да биеш жени заради сексуалната им ориентация сигурно носи "бонус точки" в резюмето на мачо-патриотите... Време е да покажем на тези нечовеци, че нямат място в обществото ни. Елате на протеста "Без нацисти по улиците ни!" тази събота!", призоваха отново от организацията.

Техни колеги от друга благотворителна инициатива Food Not Bonbs/"Храна, не война", които подкрепят шествието, също защитиха последната жертва и припомниха.

"Между 1933 г. и 1945 г. около 100 000 гей мъже са били арестувани за нарушаване закона на Нацистка Германия срещу хомосексуалността. Половината от тях са осъдени на затвор. Между 5000 и 15000 са изпратени в концентрационни лагери. Жените-гей са били преследвани в по-малка степен. Някои наши съвременници изглежда смятат, че е време да се наваксва в това отношение, вдъхновени от нацизма, или болшевишкия тоталитарен режим, криминализирал хомосексуализма по твърде сходен начин през 1934 г...".

Междувременно Българският антифашистки съюз призова Столичната община и МВР да не допускат провеждането на Луковмарш, който е обявен за 17 февруари.

"Ген. Луков е лидер на профашистката организация "Съюз на българските национални легиони". Антидемократично и антихуманно е в негова чест да се правят възпоминания, защото те разпространяват, насърчават и оправдават омразата, ксенофобията, антисемитизма и расизма в България", заявяват в декларация антифашистите.

Те припомнят, че наскоро ЕП прие декларация, осъждаща фашизма и съвременните му проявления, но у нас това така и не е довело до реакции и промени.

"Това е сериозен повод за размисъл, анализ и осмисляне на опасностите за страната, за Европа и за света от възраждането и подкрепата на реваншизма, екстремизма и фашизма, възмущават се от БАС. Надяваме се като кмет на София да имате предвид, че Нюрнбергският поцес и демократична Европа осъдиха фашизма и неговите носители", обръщат се антифашистите към Йорданка Фандъкова.