В София не се проведе възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков - Луковмарш. Шествието беше забранено със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Снимка: БТА

Председателят на Българския национален съюз Звездомир Андронов съобщи пред "Хоризонт", че тази година са решили да отменят шествието Луковмарш заради забрана от страна на Столична община и СДВР.

Андронов допълни, че въпреки това се събират пред къщата на генерал Христо Луков, където се поднасят венци и цветя:

"Представители на Столична община ни връчиха едно решение на Върховния административен съд. От последното изречение от това решение се казва, че събирането ни само тук не е промяна на идеите на нашето мероприятие, което всъщност ние казахме, че е промяна, защото едно е шествие, което предполага придвижване от точка А до точка Б, друго е едно стационарно мероприятие, което е днес".

До 21 часа е разрешено поднасянето на венци и цветя пред Дома на генерал Луков.

Снимка: БТА

По-рано днес в столицата се проведе демонстрация против Луковмарш.  Участниците в нея заклеймиха всякакви прояви на неонацизъм в България. Участниците в демонстрацията се събраха на площад "Бански". Протестът беше организиран от "Антифашистко действие - България" под наслов "Без нацисти по улиците ни!" и "Хора, бдете". Шествието бе насочено срещу прояви на неонацизма в България.

Снимка: Булфото

Десет дни преди "Луковмарш" Софийската градска прокуратура внесе искане да се прекрати дейността на организатора на шествието - Български национален съюз - "Еделвайс". От обвинението заявяват, че организацията носи белезите на паравоенна, неонацистка структура.

Мотивите на прокуратурата да поискат заличаването на "Еделвайс" дойдоха след проверка, поискана от главния прокурор.

Върховният административен съд (ВАС) пък потвърди заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с която на практика се забранява провеждането на Луков марш. Това става ясно от публикация на организаторите, в която те се оплакват от решението на ВАС. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх ген. Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма, различни неправителствени организации и мрежи, историци, български и световни медии сочат Луковмарш като неонацистка проява.

Снимка: "Булфото"

За първи път от 17 години, благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза, бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като "Луковмарш". Това се посочва в позиция от МВнР.

В нея се казва, че принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и "Луковмарш". В днешния ден България няма нужда от "Луковмарш", от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност.

Снимка: "Булфото"

Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на "Луковмарш" са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия, посочват от МВнР.

И призовават младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии.

Снимка: "Булфото"

МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на "Луковмарш". Подкрепяме действията на Софийската община и на правоохранителните органи по охрана на обществения ред и спазването на законността, както и предприетите от Прокуратурата действия за забрана на основния организатор на "Луковмарш" - Българския национален съюз "Едейлвайс", който насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. Афишираните от организаторите, участниците и симпатизантите на марша възгледи не могат да бъдат приети като свободно изразяване на мнение, защото те са престъпления, съгласно българското законодателство и международните норми, и трябва да бъдат преследвани със строгостта на закона.

Министерството на външните работи ще продължи да дава своя принос в последователните усилия на българското правителство за борба с антисемитизма и езика на омразата в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, за да се гарантира, че насилието и омразата нямат място в България, а прояви като "Луковмарш" няма да бъдат част от настоящето и бъдещето, се казва в позицията.

Снимка: "Булфото"