Росен Плевнелиев подписа на 20 март указ, с който ДПС и "Атака" получиха по един представител в ЦИК при 36 депутати на движението и 23-има на националистите. В същото време ГЕРБ получиха 6-има, а БСП - петима членове. ДПС се оплакаха, че са лишени от едно място за сметка на ГЕРБ.

Под жалбата на управляващите са се подписали 117 депутата.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) обясни, че с указа си президентът нарушил два конституционни принципа – "на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки нормата на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК".

Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава.

С указа Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите, съобщиха БТА и БГНЕС.

"Росен Плевнелиев разбира текста на Изборния кодекс, разбира съотношението, което законът му налага при определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва", коментира зам.-председателят на парламента.

По думите й той откровено си признава, че тъй като смята балансите за нарушени, си е позволил да даде един член в ЦИК повече на ГЕРБ и съответно с един член по-малко на ДПС.

Манолова коментира и "параноята", че в един от първите варианти на кодекс са предвидени предсрочни избори.

Според нея с един Изборен кодекс не могат да се предизвикат предсрочни избори, но с действията си президентът върви към подобен сценарий.

"Президентът е длъжен да спазва законите, независимо дали му харесват или дали счита, че не е съгласен с балансите. Той откровено нарушава българската конституция, в която се е клел", настоя Манолова.

Вчера ДПС подкрепи промените в новия Изборен кодекс, предложени от ГЕРБ, в парламентарната комисия по правни въпроси.
С гласовете на ГЕРБ и ДПС законопроектът мина на първо четене с общо 11 гласа "за", "против" гласуваха 6 от БСП, а двама от "Атака" се въздържаха.