Това обявиха на брифинг в парламента депутатите Таско Ерменков и Драгомир Стойнев. Според тях няма смисъл българската държава да изгуби над 2 млрд. лв., вложени досега в проекта.

Предложението на левицата идва ден след разговорите на българското правителство в Иран, където то преговаря за продажбата на руските реактори. Засега обаче няма реално предложение от иранската страна.

Социалистите внесоха контрапроект, отменящ приетия от 41-то Народно събрание. Тогава, при първия кабинет "Борисов", мнозинството на ГЕРБ гласува спирането на строежа на втората ядрена централа.

"Внесохме законопроект за решение за отмяната на закона, приет през 2012 година за спиране строенето на "Белене", заяви депутатът от левицата Таско Ерменков.

В проекта са записани три точки - отмяна на решението на НС от 29 март 2012 г. за прекратяване на изграждането на ядрена централна площадка „Белене”, както и възлагане на МС да осигури реализацията на проекта за изграждане на централата, като защити националния интерес. Третата точка включва задължение на министъра на енергетиката да информира НС на всеки 3 месеца за изпълнението на втора точка.

"Не е важно кой е виновен. Подаваме ръка за решение на проблема, но условието е всички да сме заедно и е важно да спрем кампанията кой е виновен. Ние сме отворени за дебати и разговори. България сама няма да може да го построи", каза още Ерменков.

Той напомни, че БСП ще продължи да настоява за развитие на енергетиката, в частност ядрената, което е позиция, защитавана от тях през всичките 26 години от прехода.

В същото време бившият икономически министър и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков обяви, че централата в Белене не е нужна на България и е скъп проект.

Появиха се и мнения за приватизация. От БСП обаче смятат, че подобен проект не може да бъде изцяло частна собственост.

Решението, според Ерменков, е довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор при запазване на контролна акция на българската държава и разбирателство с руската страна.

Друг вариант бил съвместен проект с апортиране на собствеността на НЕК върху реактора и площадката, но проблемът с централата задължително трябвало да бъде решен на територията на България.

Таско Ерменков заяви, че друг път няма - или обединение в търсене на изход от ситуацията, или "ежедневно увеличаващи се с над 330 хил. лв. задължения" към "Атомстройекспорт".

АНКЕТА: Интересува ли ви "сериалът" с АЕЦ "Белене"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Има ли решение проблемът с АЕЦ "Белене"