Отказва ли се Бойко Борисов от борбата за четвърти премиерски мандат? Това е въпросът, който отвори даденият от министър-председателя отговор на журналистическо питане днес. Борисов говори на брифинг в Министерски съвет по повод рокадите в правителството.

След като Борисов обяви, че Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова напускат кабинета, а Кирил Ананиев се прехвърля от здравното във финансовото министерство, журналистка му зададе въпрос по какъв начин се променя неговата мисия като премиер на страната.

"След мандата аз отивам да си ръководя партията да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани или с министерства, или с кметства, или са депутати", отвърна Бойко Борисов.

Веднага след това премиерът отново подчерта успеха си в Брюксел с договорените европейски пари по следващата многогодишна финансова рамка и инструмента "Следващо поколение ЕС":

"За изостаналите райони се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха, като знак от Европейския съюз, близо половин милиард лева за най-изостаналите райони. Близо половин милиард лева се дадоха и за опазване на външната ни граница. Убеден съм, че друг не може да ги постигне тези неща! Убеден съм".

Той призна правото на протест във всяка демократична държава, но относно активността на едно от главните действащи лица сред недоволните - съпредседателя на "Демократчна България" Христо Иванов, Борисов коментира:

"Аз знам мечтите на Христо Иванов, отдавна, да е главен прокурор и да овладее всички. Защото, от това, което услужливо се забравя, да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, нали, който може да го постигне - ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите - също, което ние не сме могли".

Бойко Борисов каза, че е научил от медиите за арестите на министъра на екологията Нено Димов и други заместник-министри, след което добави: "Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. От тук нататък си има институции, които избират по демократичен път. След това има повторен етап за издаване на указ от президента. Всичко това е извървяно".