Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция - вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството. След окончателната си среща в Министерски съвет тази сутрин тримата дадоха брифинг, на който обявиха рокадите.

Те засягат общо петима министри, като четирима от тях напускат властта. Това са Николина Ангелкова, Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. Петият - Кирил Ананиев, напуска здравното министерство и поема финансовото. Новите имена в правителството са две - досегашният директор на ГД "Национална полиция Христо Терзийски и шефът на "Александровска болница" Костадин Ангелов. Места в останалите две министерски кресла заемат вече познати лица от кабинета - вицепремиерът Марияна Николова и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Ето го и пълния пакет с рокади:

  • В Министерството на здравеопазването Костадин Ангелов сменя Кирил Ананиев
  • В Министерството на финансите Кирил Ананиев сменя Владислав Горанов
  • В Министерството на вътрешните работи Христо Терзийски сменя Младен Маринов
  • В Министерството на туризма Марияна Николова сменя Николина Ангелкова
  • В Министерството на икономиката Лъчезар Борисов сменя Емил Караниколов

В отговори на журналистически въпроси премиерът обяви и мотивите за смяна на министрите:

"Младен Маринов го сменяме, защото, аз съм убеден от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия.

Караниколов много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг".

За Ангелкова Борисов не се аргументира.

Ще има и смени на зам.-министри, обяви обаче още той: "Едни освободихме вчера, други ще назначим в следващите дни".

До кадровите промени се стигна след избухването на протестната вълна. Миналата седмица Бойко Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Впоследствие обаче процедурата беше замразена.

Рокадите в кабинета бяха обсъдени и вчера от Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а след това тримата представиха предложенията за обсъждане пред партийните си структури. Едва след потвърждението им те бяха обявени официално днес. 

Предстои предложенията за промени в правителството да бъдат внесени в Народното събрание и гласувани от депутатите.