По повод предвиденото намаление с половин милиард евро на средствата за България по Програмата за селските райони в следващия програмен период, бившият премиер коментира пред "Фокус":

На Европейския съвет аз защитих за България 2,5 милиарда евро за нашите селскостопански производители. Те много се радваха на това, защото това са 5 милиарда лева отгоре живи пари, които ще се изсипят в българското земеделие. Да им отрежат 1 милиард, това е да им отрежат обновяването с нови трактори, комбайни и машини в следващите години".

Борисов добави, че кръв му капе от сърцето, като знае колко са важни тези субсидии за зеленчукопроизводители, зърнопроизводители, пчелари, а с лека ръка се губят, поради некадърност.
По време на дебата в Европарламента за България, макар да се чули упреци срещу сегашните управляващи, той бил нещастен, защото се говорело лошо за страната ни.

Според него това е само началото на спирането на парите за България.

"Първо – там няма кой да преговаря; хората са лишени от авторитет, те самите тук не знаят кой е министър, кой е заместник-министър, виждате, че научават от пресата”, добави Борисов по повод скандала с консула ни във Франкфурт, който беше назначен за зам.-министър на правосъдието, без да е дал съгласие.

Освен това, според експремиера, виждайки нестабилната политическа обстановка, неумението да се управлява, изцяло роднинските назначения и назначенията на приятелски кръгове в кабинета, от Европа ще спират траншовете един по един. По думите му тези пари са безвъзвратно изгубени за българския народ.

Лидерът на ГЕРБ попита какъв е този министър на новосформирано министерство за инвестиционните проекти, който "има коли, секретарки и харчи луди пари", а вече един месец не е направил нито едно изявление, не се знае какво работи и какво ще работи.

Намаляването на субсидиите

Решението за намаляването на парите за България по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) беше взето след среща на аграрните министри от ЕС в Люксембург. Орязването засяга всички държави членки, взети са предвид обективни критерии, но и минали резултати. Намалението за следващите 6 години е от около 20%.

"Съвсем законно можем да получим наказание и не искам да се оправдавам за предишен период”, заяви земеделският министър проф. Димитър Греков.

ПРСР е сред основните, чрез които се развива земеделието и селските райони у нас.

Отговорът на Министерство на земеделието

МЗХ разпространи официална позиция по повод коментарите на бившия премиер.

"На заседанието на Европейския съвет, на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов. В това си качество той е дискутирал и подкрепил намаляването на средствата за Обшата селскостопанска политика и най-вече за политиката за развитие на селските райони. Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%. По този начин г-н Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро", се казва в позицията на земеделското ведомство.


Мигновена реакция

Минути след оповестяването на позицията на МЗХ, от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха ново изявление на Бойко Борисов.

"Оставам на позицията си, че като министър-председател договорих повече пари за българското земеделие. Категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони", пише бившият премиер. По думите му "подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България".