Огнян Герджиков освободи Гарелов заради това, че е защитил Елена Йончева след възникналия спор между нея и бившия премиер Борисов дали е имало държавно субсидиране на нейната репортерската дейност. Кандидат-депутатката на БСП го заплаши със съд.

В официално съобщение премиер посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания".

Същевременно Бойко Борисов коментира: 

"Ако аз мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП, да върне уволнения от него главен секретар на МВР, шефове на ОД на МВР, шефове на болници, всички ръководители на държавни предприятия, а президентът Румен Радев да върне Елена Йончева като прессекретар. С радост бих спрял тази чистка в цялата държава".

PR-ът на Борисов и бивш шеф на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова също заяви, че решението за уволнението на Иван Гарелов е лично на Огнян Герджиков.

"Дали е редно член на политическия кабинет да коментира и да взима страна, на когото и да е било участник в предизборна кампания е въпрос на професионална дисциплина. Г-н Гарелов никога не е криел пристрастията си към нашите политически опоненти, не го направи и тази сутрин. Поредицата от уволнения на областни управители и други ръководни позиции и назначаването на близки хора до БСП, също показаха зависимост на служебния кабинет до тази партия", написа във Фейсбук Арнаудова.