Освен това депутатите задължиха правителството да обсъди ползите и ефектите от разходването на средствата по еврофондовете, насочени към подобряване на икономическата среда в страната. Това се очаква да се случи отново в двумесечен срок.

Дотогава кабинетът трябва да подготви и проект на разпределение на ресурсите по оперативните програми.

Преди решението депутатите горещо спориха повече или по-малко са парите от еврофондовете за следващия програмен период.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска премиера Пламен Орешарски да не допуска политизиране на темата, защото веднъж в предишно управление били спирани фондовете и това не трябва пак да се случи.
Той призова правителството да ползва експертите, които са работили и в предишния кабинет.

„Когато се говори за еврофондове, е хубаво да се започне с това, че по време на вашето управление имаше несъответствия и те бяха спрени”,
каза Борисов.

Той посочи, че при неговото управление заседанията на Европейския съвет са били огромно изпитание и са се водили дебати по 36 часа.
За първи път се гледал бюджет с дефицит и бюджет, в който се давали по-малко пари.

Лидерът на ГЕРБ даде пример със страни, на които парите са били намалени почти двойно - Германия, Италия, Франция и др.

„Аз съм щастлив, че четири държави, сред които и България, получихме повече от предишния период, защото не си се представям, ако бях премиер в Испания и се върна от 35 на 15 млрд. евро”, коментира още Борисов.

Думите му ядосаха депутатите от левицата, които го обвиниха в лъжа за спрените еврофондове.

Според лидера на БСП Сергей Станишев България не е успяла да договори най-добрите условия за следващия програмен период. Парите са с 10% по-малко от предишния програмен период, добави той.

"Годишната сума от кохезионна политика на човек от населението в България е 120 евро на човек, докато в страни като Естония е 378. Стана ясно, че България не е положила никакви усилия да договори средства за най-изостаналите райони в Европа – Северна и като цяло Северозападна България", заяви той.

Според депутата от "Атака" Павел Шопов България продължава да бъде неполучател и донор на Европейския съюз и страната ни трябва да спре да бъде част от това "колониално робство, в което сме натикани като най-бедните роднини”.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев обясни, че държавите в ЕС са получили по-малко пари за следващия програмен период, отколкото са искали и по-малко, отколкото са очаквали.

Той даде данни, според които в сегашния програмен период Гърция е получила 20 млрд. евро, а сега ще получи 12 млрд. евро; Испания е намалила парите си от 35 млрд. евро на 15 млрд. евро; Италия от 28 млрд. евро на 23 млрд. евро; Унгария от 25 млрд. евро на 17 млрд. евро; Германия от 26 млрд. евро на 15 млрд. евро.
Единствената държава, която няма да получи по-малко пари, е Белгия.

Дончев обясни, че има и държави, които са получили пари за най-бедните си региони, но като цяло също ще получат по-малко пари.

„Аз добре си спомням една нощ в 3 без 15 изказването на премиера тогава Бойко Борисов, в което България поиска 200 млн. лева за Северозападна България. Тогава получихме категоричен отказ”, посочи Дончев.

Данните за България

Договореното е: 2007-2013 г. – 22.200 млрд. лв.; 2014-2020 г. – 18.580 млрд. лв.

Общата сума по оперативните програми за новия програмен период по кохезионните фондове, без "Програмата за селските райони" и "Програмата за морско дело и рибарство", е 7.13 милиарда евро.