В рамките на 10 дни ГЕРБ ще изготви проект на коалиционно споразумение за следващите три години, което ще касае управлението и състава на Министерски съвет. То ще започне да действа от началото на мандата на Мария Габриел като премиер. Ще бъде обсъдено с ПП-ДБ и ако искат, го подписват. Ако не, "се връщаме в изходна позиция". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Той е категоричен, че партията му "повече в такива сглобки няма да участва" - да не е ясно кой каква отговорност носи, като подчерта, че хората гласуват на избори не за състав на регулаторите, а за управление на страната и членове на правителството: "Обсъждаме всичко, подписваме и тогава ще управляваме заедно". Като червена линия отсега Борисов даде поста на външния министър: "Ако продължи настояването на ПП-ДБ за външно министерство, "та Ники да си пътува, отиваме на нови избори". 

"Договаряме се с тях - пропорционално според електоралната тежест. Защото ДБ имат три министерства - на правосъдието, здравеопазването и туризма. Аз отговарям за най-голямата партия, винаги мога да събера допълнително мнозинство. Така че, те ако искат да го подписват. Ако не, връщаме нещата от преди девет месеца, когато не можех да обясня на колегите си защо тези хора, които имат по-малко гласове, а имат повече министри". 

"Както се предлага в техния меморандум, така и ние ще предложим да е пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с вето, с нов преглед на министрите. Повече няма да участваме в преговорите, в които с таланта на Кирил Петков, хвърляйки се към външно министерство, да остане назад какво е било договорено в началото", закани се още Борисов. 

В частта за регулаторите той щял да предложи на Кирил Петков да започнат с КЗК и тези, които се избират със 121 гласа и след това останалите. 

Под коалиционното споразумението на ГЕРБ трябва да се подпишат всички. "Никой не ни е забил датата 6, 7, 8 март - Денков да си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време, но се надявам по-рано да стане", каза още Борисов.

"Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите така ще станат 20, и ще им предложа да ги разделим 10 на 10. Ако ни убедят, че някой министър е толкова добър и е свършил толкова работа - да остане". 

Той добави, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел. "Тогава всячески искахме да има правителство. Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща - регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите. През ветото и зам.-министрите може да направим един работещ кабинет", смята лидерът на ГЕРБ. 

На въпрос няма ли да изготвят заедно коалиционно споразумение Борисов отговори, че това би се проточило, тъй като съпредседателетие на ПП-ДБ били много - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов.

Критики за посещението на Денков в Украйна и твърде дългите командировки в чужбина на министрите

Борисов критикува и премиера Денков за визитата му в Украйна: "Украинският президент Володимир Зеленски очакваше да получи одобрената от българския парламент военна помощ от Украйна, но вместо това получи меч. Доста конфузно се получи. Мен лично щеше да ме е срам да отива в Украйна, при положение, че ангажиментите, гласувани от Народното събрание, за чието изпълнение е даден мандат Министерския съвет, не са изпълнени. Всеки българин знае, например, че БТР-ите са пуснати от МВР преди месеци, но те все още са тук. Ние обаче отиваме да подаряваме мечове". 

Според Борисов е редно да се правят доклади за посещенията на министрите в чужбина, като изброи с конкретика кой министър от кабинета колко нощувки имал в чужбина: 

"Министрите ги няма с месеци: Юлиян Попов - 42 дни командировка в чужбина. Шалапатова - 30, Зарица - над 50, Кирил Вътев - 24 дни. Поискали сме по ЗДОИ да се разшири - колко членни са били делегациите, какво се е свършило в тези командировки, какви лица са били там, какъв кетъринг се е ползвал и колко държавна пара е отишла. Асен Василев има 28 денонощия в чужбина, а външната министърка Мария Габриел - 30 дни". 

"На мен едно време ми брояхте ядките в самолета, комисия имаше в парламента по темата. Сега съм изискал да знам колко държавни пари са отишли за командировки", обърна се Борисов към журналистите.

"Ние в момента имаме един кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж последните седмици, в Украйна, някак си всичко, което касае хората в България мина по темата външни работи. Ние се превърнахме в държава на пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България или с какво ще задължат парламента да вземе решение."

"Беше забавно с меча до едно време, когато президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българският парламент гласува, а вместо това получи меч. Точно конфузно се получи. Който се занимава с външни работи, трябва да се готви малко повече. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от Версай пак от подобна конференция. Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното двустранно споразумение между България и Украйна", каза Борисов.

"Вярно е, че президентът Зеленски, доста по-опитен човек, веднага каза какво има предвид - общо производство, съвместно производство на оръжия, обучение и всичко останало - това, което българският парламент реши и трябваше вече да е в Украйна", подчерта Борисов.

Той направи и пореден коментар за медиите, които по думите му не били така критични към кабинета "Денков", за разлика от времето, в което премиер бе Борисов. Даде за пример наскоро купените автомобили за милиони за НСО, но по темата нямало репортажи, каквито имало по негово време - "отвътре, отвън, отгоре, отдолу".