Конфуз с подаръка от България за Украйна, връчен от българския премиер. Докато министър-председателят обясняваше на съвместна пресконференция с украинския президент какво символизира подаръкът му - реплика на меча на хан Кубрат, Володимир Зеленски прекъсна Николай Денков с думите, че не го е видял.  

Денков бе в Киев с делегация, състояща се от министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на околната среда и водите - Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната - Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

В рамките на визитата си той проведе среща и с президента Володимир Зеленски, след която потвърди българската подкрепа за Украйна. В края на съвместната пресконференция, премиерът Денков обясняваше какво символизира подаръка му, но се оказа че украинският президент не го е видял лично: 

Денков: Преди да се разделим бих искал да кажа, че в знак на нашите прекрасни многовековни връзки с Украйна днес подарихме на президента Володимир Зеленски една реплика на меча на хан Кубрат с два различни символа .... "

Зеленски: Не го видях... никакъв меч още.

Денков: Ще го видите. Единият символ е, че свободата се постига с меч, но вторият е че Хан Кубрат, който е живял тук в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни. Има една легенда за него, която ще разкажа. Много се надявам тази легенда, която обикновено се поставя в контекста на българските усилия за оцеляване в трудни времена, в момента да я пренесем в контекста на европейските усилия да се помогне от европейските нации на Украйна, която се намира в затруднение. Това е нашият знак, освен всичко друго, което правим - че сме заедно с вас и в тази битка. И ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо.

Зеленски: Не зная за подаръка, наистина. В повечето държави, когато получавам подаръци, не ги виждам. Обаче всичко това остава в Украйна и това е много важно. Обикновено, когато нещо ни подаряват, винаги казвам, че много, много благодарим.

По-рано Денков посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници. Заедно с премиера на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната, включи се и в конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация.