Това не е процес, който е свързан с борба за постове или с това една политическа сила да надлъже друга, а е процес, който ще предопредели кои ще са истинските приоритети, по които ще продължи да работи правителството в следващия период. Това заяви за предстоящата ротация в изпълнителната власт министър-председателят Николай Денков по време на участието си в Тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което започна в София.

"През последните седмици няма партньор, било то чуждестранен или национален, който да не е започнал разговора с въпроса: "А вие ще успеете ли да направите прехода"? Сигурен съм, че г-жа Габриел трябва да отговаря на същите въпроси. Уверявам ви, че ние с нея нямаме съмнения в това отношение. Това, което зависи от нас, ще го направим", подчерта Денков.

Премиерът бе категоричен, че ще има приемственост.

"Работим много упорито в една не много лесна среда, аз да може да се чувствате спокойни, че това, което виждате като правилна посока на развитие, ще продължи", увери Денков представителите на местната власт, участващи във форума.

"Защо толкова се вдигна градусът на напрежението? Защото има политици, има медии, които се опитват процеса на този преход да го представят в грешна светлина", подчерта Денков. Той увери, че няма борба за постове, а процес, който ще предопредели приоритетите на правителството през следващия период на управление.

"Дали ние ще продължим да работим с фокус върху борбата с корупцията, реформата на правосъдната система, спиране на течовете в областта на публичните финанси, така че да има по-ефективно използване на тази средства. Също и в публични сфери, които години наред бяха изоставени в бюджетното финансиране. Ще спомена специално силно завишените бюджети в областта на културата, спорта, образованието. Разбира се, никога не стига за всички. Това, което се опитваме като екип през тези години, е да дефинираме как тези средства, които от бюджета влизат в различните сфери, биха могли да допринесат за едно - повишаване на качеството на живот. Отново повтарям, че процесът, който виждате, е борба приоритетите да останат такива, каквито бяха през последните месеци, да можем да ги доразвием и да можем след девет месеца да обсъждаме как да продължим напред. За съжаление, има политици, които се опитват да представят нещата в друга светлина и да убеждават, че ако няма редовно правителство и работещ парламент, нещата ще бъдат по-добре. Не, няма да бъдат по-добре, защото няма как да има бюджет и приоритети", коментира Николай Денков.

Процесът за ротацията върви, с Мария Габриел имаме разбирателство за това, че трябва да бъде гладък процесът. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с Антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, с Прокурорския съвет и със съответните регулатори", заяви премиерът Николай Денков.

По думите му това е ключов въпрос и от него ще зависи как ще живеят българите и как ще работи бизнесът.

Според него основните приоритети пред България остават - влизането в Шенген и еврозоната, което ще бъде в полза на хората и бизнеса.

"Партньорството ни с вас се основава на тези приоритети", посочи още Денков пред представителите на местната власт.

Готов съм с моята оценка за министрите, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира предстоящата ротация в изпълнителната власт и евентуалните промени в състава на правителството.

"Всички министри се справиха добре с работата си, но, разбира се, има конкретни бележки за всеки един. Аз съм доволен от тяхната работа, ако има критични бележки, те по-скоро са за това, че не бяха достатъчно комуникативни. Имаше един дълъг период, в който вършиха чудесна работа, но за нея малко се разбираше", смята министър-председателят.

Според Денков промените в бъдещия кабинет "трябва да бъдат минимални и много добре обосновани".

"Процесът върви. Както и друг път е ставало дума, с г-жа Мария Габриел имаме разбирателство за това, че процесът трябва да бъде гладък. Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, Прокурорския съвет и със съответните регулатори. Трябва да е ясно на всички, че това е ключов въпрос и от него зависи как ще живеят българите и как ще работи бизнесът през следващите години. Тук не става дума за това какви са постовете, а става дума за това как ще работи държавата през следващите години. Това е рискът и той е изключително в Народното събрание", посочи още Николай Денков.

На журналистически въпрос дали до края на седмицата ще стане ясно кой ще бъде министър на външните работи, премиерът отговори: "Това е детайл, в сравнение с другите големи въпроси, които стоят. Важното за нас е, че трябва да има свободна комуникация с външните партньори. Ясно е, че премиерът и външният министър са тези, които имат ежедневна възможност да комуникират с тях".

Според премиера успешна ротация ще има, като Денков отново потвърди, че ще подаде оставка на шести март.

Когато с Мария Габриел имаме общо мнение, с него ще отидем при лидерите на партиите, каза той за бъдещия състав на кабинета.

Този екип трябва да работи заедно, а не да има деление на "наши" и "ваши", каза още премиерът.

По никакъв начин не е поставян въпросът за изпращане на войски в Украйна, заяви Николай Денков

Веднага искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна, каза пред журналисти премиерът Николай Денков по повод внесеното от БСП в Народното събрание искане за спешно изслушване във връзка с неговите изказвания при посещението в Украйна. 

"Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат", заяви премиерът.

Разбира се, че ще отида да го кажа. Няма промяна в позициите, отговори Николай Денков на въпроса ще отиде ли да каже това и в парламента, след като от БСП настояха за спешно изслушване.

Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна е военнотехническа помощ, каза още министър-председателят.

Помолен за коментар във връзка със статия на изданието "Шпигел", в която се твърди, че немската помощ за Украйна ще са български снаряди, Денков каза: Нямам представа какво точно имат предвид. България произвежда снаряди, които се изнасят. "Доколкото знам, до момента нямаме директен износ към Украйна, но така или иначе е ясно, че част от тези снаряди отиват в Украйна. Няма новина", допълни той.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви след срещата с НСОРБ, че  Националното сдружение обединява усилията на българските общини за отстояване на местното самоуправление. Сдружението е секретариат на делегациите в Европейския комитет на регионите и е част от Междуведомствения координационен механизъм за присъединяване на България към ОИСР.

"Общините имат ключова роля за постигане на общите приоритети на страната. Осъзнавам значимостта на регионалното измерение и специално благодаря за активното ангажиране и участие на Националното сдружение на общините в България за постигането на приоритетите на страната, а именно членството ни в ОИСР и приемането на еврото.", подчерта Габриел.

Вицепремиерът заяви още, че разчита на общините за реализирането на дейностите за отбелязване на 20 годишнината на България в НАТО. Габриел изрази увереност и в активното партньорство между Националното сдружение и Министерството на външните работи за организиране на среща между общините по протежението на Коридор №8 и компаниите на тяхна територия.

"България има потенциал да бъде регионален иновационен лидер, привличащ инвестиции и таланти. За да бъде България регионален иновационен лидер, е важно иновациите да бъдат адаптирани към реалността, нуждите и силните страни на общините. Темата за иновациите ще бъде водеща и във външнополитическата стратегия на България," заяви също Габриел. Тя припомни, че по нейна инициатива иновациите са вече част от стратегическите партньорства на България със САЩ и Обединеното кралство.

Вицепремиерът подчерта, че за да са ефективни усилията за подобряване на условията за хората и бизнеса, както и за създаване на устойчива перспектива за младите хора по родните места, е необходимо добро сътрудничество.

"Всички работим за общи приоритети - от това да бъдат по-добри условията за хората и бизнеса до привличане на нови инвестиции и даване на перспектива на младите хора по родните места. Ключовата дума е сътрудничество. Само когато има сътрудничество между регионите, градовете, различните сектори, публичните и частните партньори, науката и бизнеса, можем да постигаме по-добри резултати", заключи Мария Габриел.