От тях става ясно, че на 9 декември 1996 г. настоящият министър-председател Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП), като информатор под кодовото название “Буда”.

Мотивът за вербуването на Борисов са честите му контакти с оперативно интересни лица“. Вербувалият го офицер е Младен Георгиев, понастоящем издигнат на висока позиция в ДАНС, а началникът, утвърдил вербовката, е подп. Спас Спасов, работил по-късно във фирма на Алексей Петров.

В документа е записано: "Във връзка с разширяване на оперативните възможности с негласен апарат на територията на столицата и страната, предлагам лицето Бойко Методиев Борисов (с посочено ЕГН, бел.ред.), да бъде регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества. Същият е бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес“.

Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник, обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор “НБ” в ЦСБОП – подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.

Според "Бивол“ подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Досега той не е осветяван като офицер от Държавна сигурност. Георгиев е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.

"Бивол“ отбеляза, че тук трябва да се припомни кадровият потенциал на ЦСБОП . Службата наследява голяма част от Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48-годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев. Причината и тук е подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

"Биволъ“ съобщава, че документът е получен в платформата на сайта за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. “Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безсмислено”, съобщават от “Биволъ”.

Отговорът на Борисов

“Това е пълна глупост!“, заявява премиерът Бойко Борисов пред в. “Преса“. “Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет“, посочва Борисов.
Според него този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо".
"Слави Бинев и кръгът "Банкя"*, са в основата на това", смята премиерът. "Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ (предложението), защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов.

Реакция от страна на БСП

Неприятно впечатление прави, че не за първи път се повдигат тези въпроси около премиера Борисов. Това коментира пред БНР политологът Татяна Буруджиева, назначена отскоро за началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев.

Това няма да е последният път, в който си говорим за подобни разкрития. Премиерът на България трябва непременно да изчисти по много категоричен начин името си. Не е достатъчно изявлението, че няма нищо общо с тези неща, подчерта Буруджиева, цитирана от БГНЕС. Според нея, трябва да има прокурорска проверка на тази тема, която да приключи веднъж завинаги.

"Надявам се, че по закон прокуратурата може да се сезира, най-вероятно тя ще бъде сезирана. Такива по-сериозни обвинения на български политици особено на такъв пост трябва да бъдат приключвани бързо. Много активно трябва да се заеме властта с опровергаване на тези неща. Създаването на комисия по случая би било забатачване, смята политологът.

*"Кръгът Банкя", по-късно преминал в кръга "Монтерей", се събирал в ресторанта “Бялата къща” в Банкя, откъдето се ражда и името му.
Това, според някои медии, разкрил ексвъншният министър Виктор Вълков, според когото в кръга влизал и сегашният премиер Бойко Борисов.
По–късно именно Вълков предпочел заведението “Монтерей".