"Питайте ме само каквото зависи от мен. Това не е моя тема" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти в Пловдив, свързан с предложението на премиера Димитър Главчев самият той да поеме и поста външен министър. По другата актуална тема - договора с турската компания "Боташ", Борисов призна, че в момента той е неизгоден, но щял да стане изгоден, когато дойде забраната за руски газ в Европа и че трябва да се мисли стратегически.  

Лидерът на ГЕРБ е в Пловдив за пролетния бал на местната структура на партията. Макар да отказа да говори пред журналисти по конкретното предложение на служебния министър-председател, Борисов все пак направи коментар по думите на президента Румен Радев, че "Главчев все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер": 

"Той не знае?! Той беше избран за шеф на Сметната палата, а новата Конституция го прати на най-високия пост в държавата. Вие какво си мислите? Че да си премиер е лесна работа?! Ние досега ставахме премиери с над 100 депутата зад нас, първа политическа сила, с мощна коалиция - тогава управляваш с размах, защото имаш доверие зад себе си. Сега дали е шеф на Сметната палата или омбудсман или какъвто и да е шеф на БНБ, без партия, без нищо, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тези постове - аз като главен секретар, като кмет на София, с екипи, с хора, със състави. Това са сложни работи."

Борисов не спести и критики към "услужливите медии", които според него нито веднъж не питали ПП трябва ли да се смени строителният министър, чийто син е кмет на "Подуяне" от ПП. Медиите не ги питали и "как Гвоздейков е министър, как Вътев остана министър, за областните управители и с кое право са от ПП в момента в Пловдив". Според Борисов на журналистите се диктувало да питат само за външния министър. 

Бойко Борисов коментира и обсъждания договор с турската компания "Боташ". "Към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, тогава той ще стане изгоден", смята лидерът на ГЕРБ. "Когато става въпрос за стратегически за времето неща, би трябвало политическата класа да бъде по-отговорна", смята той.

Според него войната в Украйна ще продължи дълго и както се забрани руският петрол, ще се забрани и руската газ. "Тогава моята далновидност да закупим 20 процента от терминала в Александруполис, огромната инфраструктура на газовия хъб "Балкан" или Балканския поток и с другите пристанища за втечнен газ в Турция дават на България изключително геостратегическа възможност да диверсифицира на 100 процента Украйна, когато спре руският газ", каза лидерът на ГЕРБ. Според него тази забрана ще дойде, когато Европа си направи пристанищата за втечнен газ.

По думите на Борисов и в момента договорът "Боташ" дава добри възможности. "Ако имахме добри търговци, тези 11 кораба да сме ги прекарали, но просто експертизата и държавническото отношение липсват", коментира той. Според лидера на ГЕРБ руската газ ще бъде спряна когато в Германия и Холандия тръгнат терминалите за втечнен газ и корабите влязат от всички страни в Европа. Борисов посочи, че България има най-добрата инфраструктура и 80 процента от компресорите в целите Балкани са в "Балкански поток" в България. "Това е печатница за пари за българите и е 100 процента българска", допълни лидерът на ГЕРБ.

Относно енергийната политика на кабинета "Денков" Борисов подчерта, че за 10 месеца "никаква диверсификация не са правили". Той се пита и как избирателите на ПП и ДБ си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 млн. кубика руски газ влизат в България.

"Това ли им е диверсификацията? Извинявайте! Три години руски петрол с дерогация. Погледнете сега навън цените същите ли са на дизела и на бензина. Без дерогация - същите. Заминаха ли 7 млрд. долара за Путин? Заминаха. Какви са тези глупости кой е помогнал на Путин?! Никой повече от тях. С тези комисии, които си правят - всичко излиза наяве", каза още лидерът на ГЕРБ по повод критиките на ПП-ДБ, че договорът с "Боташ" е неизгоден. 

За отношенията с ПП-ДБ Борисов посочи, че не знае "на тези хора откъде им дойде тази омраза, тази непрекъсната агресия" и отново повдигна темата за енергетиката: "Вие виждате сега по газовите схеми - атакуваха газовия хъб "Балкан", "Боташ"... атакуваха всичко. И точно тези камъни отидоха в тяхната градина. Оказа се, че те никаква диверсификация не са правили. Ние имаме 11 танкера платени до момента и нито един от тях не е влязъл у нас. Само един от тях е в Турция. Това ли ще обясняват от ПП в кампанията?"

Борисов отново заговори и за преговорите за ротацията, като заяви, че бившият финансов министър Асен Василев тогава му казал, че "без МВР не може". Според лидера на ГЕРБ следващите процеси са показали защо на ПП-ДБ им е било толкова важно въпросното министерство. 

На въпрос дали ще води листата на ГЕРБ в Пловдив Борисов отговори: "Е, ако ме искат. Мисля, че за Пловдив сме направили достатъчно, че да ме искат". Иначе предизборната кампания на партията щяла да е позитивна. "Ние 3 години правим избори в изключително враждебна среда - с министри като Бойко Рашков, като Демерджиев... по-тежко не ни е било. И сега ще оцелеем и ще се справим. Ние пак ги побеждавахме. Нали помните тези времена? Техни министри - на вътрешните работи, на електронното, всичко тяхно, без нито един човек от ГЕРБ никъде и пак - първа политическа сила", припомни Борисов.