"Твърденията, че от избора на човека на този пост зависи външнополитическата ориентация на страната, са, меко казано, приказка за наивници" - това коментира пред журналисти във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова, след като по-рано днес премиерът Димитър Главчев предложи да оглави и МВнР. Йотова изрази съжаление, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко два месеца на едно място, докато същевременно е единствената страна в Европейския съюз, която не е стигнала до втория транш от Плана за възстановяване. 

Според Йотова, когато премиерът е и външен министър, това значи, че държавата е в изключително нестабилна политическа ситуация и че няма доверие между партиите. По-рано самият президент пък нарече предложението на Димитър Главчев да оглави и МВнР "авангардно".  

"От толкова много професионални дипломати, които са гордост за България, да няма кого да сложат за външен министър, ми се струва невероятно", коментира Йотова. В цялата тази ситуация единственият гарант за спазването на Конституцията според Йотова са президентската институция и президентът.

"Независимо от всички нови кризи, които се забъркват всеки ден, текстовете на законодателството се следват, и президентът Радев се опитва да бъде гарант за провеждането на честни избори в страната", допълни тя.

По думите на вицепрезидента авторите на промените в Конституцията са искали да няма повече независими служебни кабинети, определяни от президента, а да се осигурява влиянието на моментното мнозинство по време на предизборната кампания. "Довчера управлявалата у нас некоалиция обаче вече не е единна в интересите си, откъдето започнаха престрелки, опити за смяната на министри, политическа нестабилност и раждане на нови кризи", допълни Йотова, цитирана от БТА. 

Вицепрезидентът припомни, че през юни - юли трябва да се появи новият доклад на ЕК за върховенството на закона. От него до голяма степен ще зависи дали някога ще имаме и сухопътен Шенген, подчерта Йотова.

Като проблем тя посочи и финансите на страната. За тях се говореше, че ще донесат стабилност, но фактите и разсъжденията са толкова разнопосочни, че това основателно предизвиква тревога, посочи вицепрезидентът. Тя допълни, че на фона на тези сериозни проблеми занимаването с това кой да бъде външен министър повдига основателният въпрос защо е толкова важно и защо кандидатурата за външен министър се обвързва с изборите зад граница.

Тя отправи послание към депутатите да се работи за провеждане на нормален и честен вот, който няма да е лек, тъй като ще бъде "две в едно". Според нея обаче "за съжаление и този път европейската тема отново ще отстъпи и ще се говори повече за националните ни проблеми, а щеше да е хубаво да се чуе гласът на българите в рамките на цялостната европейска кампания".