Вчера в края на деня получих това авангардно предложение, каза пред журналисти президентът Румен Радев за предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър.

Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър, добави държавният глава. Той съобщи, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер. Ако той държи, приемам всички негови предложения, каза още Радев.

Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов.

Във връзка с предложението Даниел Митов да бъде назначен за служебен министър на външните работи, държавният глава коментира: "Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник- председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина".

Радев посъветва Димитър Главчев "да се консултира с експерти" дали може да съвместява двете длъжности - служебен премиер и министър на външните работи, както гласи последното предложение на Главчев.

"Ако той държи, както съм казал, приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. Пак казвам, че заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес", каза Радев, цитиран от БТА.

"Много важно е това правителство да успее, много важно е г-н Главчев да успее. Ние наистина отблъсквахме хората от урните през последните години. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес", посочи още държавният глава.

"Надявам се да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външно министерство. Нека не си правим илюзии, че г-н Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство", допълни още Румен Радев.

Той определи като пълни спекулации твърденията, изказани от някои политици, че настоящият външен министър е "негов човек". "Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на г-н Главчев. Това е", подчерта Радев.

На въпрос как ще коментира твърденията за наличието на договорка между него и ГЕРБ и ДПС, Радев отговори: "Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целият този хаос в момента. Ужасно нелепо е хората, които довчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се колаборирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна. Тези хора, вместо да ни занимават със своите фантазии, дължат ясен отговор на българските избиратели - дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до тези промени в Конституцията и което ни докара всички тези проблеми, които днес трябва да решаваме".

Попитан как ще се отрази липсата на новоизбран главен секретар на МВР на предстоящия вот, президентът посочи, че това е изцяло отговорност на МВР и на г-н Главчев. "Каквито и опити да се правят да се трансферира някаква отговорност към президентството, включително и от министър-председателя, ако той отвори Конституцията, ще открие, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на България. Не президентът. Аз му пожелавам успех", каза Румен Радев.

Премиерът посочи още, че е предложил на Димитър Главчев да направи двете назначения - на служебните министри на външните работи и на земеделието в пакет, с един указ.

"Несериозно е. Олекваме всеки ден да издаваме укази за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател", аргументира се Румен Радев. На въпрос приемлив ли е Георги Тахов за поста служебен министър на земеделието и храните, Румен Радев посочи, че не коментира това.

Отговорност за хаоса носят тези партии в парламента, които одобриха този генератор на хаос - промените в Конституцията, посочи още президентът.

Държавният глава коментира темата преди официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента в зала "Асикс Арена" в столицата.