Винаги съм казвал, че Брюксел работи по правилото - "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод новината, че през март страната ни ще бъде приета в Шенген по въздух и вода, която пък впоследствие не беше потвърдена от Австрия, а напротив - страната заяви, че преговорите продължават.

"Тук малко младостта и опитът в управлението изиграха лоша шега и в Румъния, и в България. Един огромен труд, който извършихме с Кирил Петков и в комисиите, в момента е изложен на доза съмнения. Дава се възможност да се появят и негативни коментари", отбеляза Борисов.

По думите му не се прави така в дипломацията, но "няма смисъл да се връщаме назад".

"Ако днес до обед не се случи да получим документа, образно казано, всичките изявления, които бяха направени, не са добри за дипломацията. Ако не стане до днес, ще отидем януари на КОРЕПЕР, а януари вече е доста близо до изборите в Австрия", подчерта лидерът на ГЕРБ и добави, че заради това се полагат всички усилия, провеждат се страшно много консултации. 

"Поемат се ангажименти и по темата за миграцията - нещо, за което преди три години бяхме за пример. Ние сме длъжни - като искаш да си в Шенген, трябва да си пазиш границите. И като не можеш да я пазиш, ще имаш пасиви за това. Виждам, че през последните месеци се полагат огромни усилия за охраняването на границите и можем да го възстановим. За съжаление, по времето на Бойко Рашков и всички останали границата беше разградена. Положи се огромно усилие да се плюва българската държава, показваха се дупки по оградата. Това изигра лоша шега на България", обясни Бойко Борисов.

По думите му вече трябва да се мисли и за следващите стъпки, защото "еврозоната чака".

Борисов каза още, че шансът проходът "Хаинбоаз" да бъде разширен и пътят Русе-Велико Търново да бъде изграден е над 90%.

"Всички колеги, които подкрепиха бюджета, могат спокойно да се похвалят на хората, които са гласували за тях по места", заяви бившият премиер и посочи, че се планира изграждането и на още един мост над река Дунав.

Снимка: БТА

Борисов опонира на военния министър Тодор Тагарев, че България може да изпрати свои военни кораби в Червено море.

"Ние сме солидарни с Украйна и с Израел, но няма да допуснем България да стане част от каквито и да е било военни действия. Българите трябва да знаят, че това няма да се случи. Едно е да помагаш на нападната държава, така както правят 50 държави и то тези, за които се стремим да са ни приятели, друго е да изпращаш военни части. Това не може да се случи и се чудя на Тагарев как може да говори без дори да е говорил с мнозинството в парламента", категоричен беше Бойко Борисов.

По време на посещението кметът на Стара Загора Живко Тодоров изказа благодарност за 50 млн. лева, които са отпуснати на общината за реализиране на осем проекта в държавния бюджет за 2024 година. "След три години на безвремие, в което нямаше отпуснати пари, за мен сега е прецедент 50 млн. лева се отпускат само за община Стара Загора и за конкретни проекти за хората", каза още той.

Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов допълни, че за община Чирпан пък са отпуснати над 15 млн. лева. Общата сума, която е отпусната на област Стара Загора, е 162 лева, стана известно още по време на посещението.