С още един месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това съобщава в интервю за БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за забрана на износа им, чийто срок изтича в края на този месец.

"Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа", коментира министърът.

По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната. С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, каза още той.

"В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба", допълни министър Хинков.

Забраната беше наложена от Министерство на здравеопазването по нареждане на министъра на 2 ноември и трябваше да изтече на 31 декември тази година.

Със забрана за износ са и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

Часове преди да бъде издадена разпоредбата на Хинков и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски настоя за временно спиране на износа на тези медикамент.

"С оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа, Министерството на здравеопазването изиска справка от "Информационно обслужване" АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%", мотивираха се за спирането на износа от Министерството на здравеопазването.