"Румъния избърза, говорейки за очертаваща се сделка за Шенген. Това е много вредно в дипломацията, особено по въпроси с вътрешнополитически оттенък" - това заяви бившият дипломат Стефан Тафров по Нова телевизия.

"В Австрия темата е свръхчувствителна. Изтичането на информация не помага на работата. Всякакви обсъждания на темата са преждевременни", допълни той по повод оповестената новина от премиера Николай Денков за това, че австрийската страна е склонила да ни пусне в Шенген по въздух и вода през март 2024.

Няколко часа преди него вестта съобщи румънският премиер, а в края на деня се оказа, че Австрия не я потвърждава с лаконичното съобщение, че преговорите към момента и с двете страни продължават. 

По думите на Тафров е рано за фанфари, но трябва да има оптимизъм по отношение на Шенген.

"България защитава добре външните граници на ЕС и е в пълното си право да се присъедини. Исканията на Австрия са в посока да се засили подкрепата на ЕК към България по границата с Турция. Така че съвпадат с нашите", обясни той.

Според него България е готова технически за Шенген - факт, който всички правителства и водещи политици и институции твърдят безотказно през последните години, без оглед на това дали са управляващи или опозиция.

"Буксувахме с години, но има напредък и пробив. Австрия остана в изолация в ЕС след решението на Нидерландия. Страната не може да продължава така вечно, неудобно е от дипломатична гледна точка. Има натиск от големите европейски сили", посочи Тафров.

Бившият външен министър Ивайло Калфин пък коментира по БНТ, че приемането на България по море и въздух в Шенген е добра крачка напред и ще облекчи пътуването.

"Голямата полза за България, ще дойде при отпадането на сухопътните граници, когато със съседните ни държави - Гърция и Румъния изчезне граничния контрол. Това ще се отрази много положително и на икономиката на страната, и на туризма и на по-лесното придвижване на българските граждани", категоричен е Калфин.

По отношение на мигрантския натиск той подчерта, че най-важната причина да влезем в Шенген е ние да имаме глас като останалите държави и отговорността да се разпредели по-справедливо, не само на граничните държави.

Веднага след като Бойко Борисов проведе среща в парламента вчера с премиера Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Василев, в качеството си на председател на външната комисия, лидерът на ГЕРБ потвърди, че лично участва в преговорите с Австрия. Той обаче също подчерта, че преговорите продължават и не са финализирани.

"Искам да помоля всички за повече оптимизъм. Лично участвам активно в усилията, които се полагат всекидневно и се радвам, че успяхме да придвижим България максимално към шенгенското пространство. Разбира се, най-ценно е свободното преминаване на сухопътните граници и ние няма да се откажем. Вицепремиерът Габриел ни увери, че преговорният процес продължава и България има време до края на годината.

От австрийска страна вчера нямаше потвърждение на новината за постигнато политическо споразумение. Освен това Австрия заяви, че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния, предадоха агенция "Франс прес" и БНР.

"След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за "въздушен Шенген" за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските - увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България.", заявиха пред bTV от австрийското министерство на вътрешните работи.