Протестиращите заявиха, че проходът "Хаинбоаз" остава затворен. Те промениха първоначалното си решение, което взеха по обяд в неделя, съобщиха от Нова телевизия. То беше че трафикът през прохода ще се осъществява два пъти дневно за автомобили и камиони до 12 тона - от 6 ч. до 10 ч. - сутрин, и от 16 ч. до 20 ч. - вечер.

Протестиращите заявиха и своите искания:

- Осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за "ТЕЦ Марица изток 2", като критична инфраструктура за страната.

- Таксите, които Електроенергийният системен оператор плаща на "ТЕЦ Марица изток 2" за изравняване на честотата, да бъдат рязко завишени.

- До 2030 г. да се гарантира и осигури работа на комплекса.

- Към 2030 г. в Териториалния план да бъде гарантиран минимум 2000 МВт мощност.

- Правителството незабавно да изпълни решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ за отпадане изискването за намаляване с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г.

- Прозрачна процедура по инвестиционни намерения и включване в Териториалния план готовите и пропуснати в индикативния списък на централите от комплекса и такива, използващи въглища като гориво.

- Незабавно развитие на Бизнес зони на територията на комплекс "Марица изток", както и Бизнес зони в гр. Стара Загора - "Загора" и "Летище", с цел осигуряване/разкриване на нови работни места.

Припомняме, че трети ден продължават протестите и блокадите на енергетици и миньори. Те коментират, че се борят не само за своите работни места, но и за енергийната сигурност на държавата.