Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отказаха поканата му за среща за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход.

"За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички", посочи министър-председателят и допълни, че за това от правителството са поканили днес представителите на синдикалните организации на разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.

"Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да са готови за откровен и съдържателен разговор, какъвто ние предлагаме", каза още Денков.

"Възмутително е, че протести на "Мини Марица-изток" се организират от водач на листа за общински съветници в Община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции са маскирани като синдикални инициативи, те няма да помогнат на хората", заяви Денков. И добави, че няма какъв допълнителен компромис да се направи.

Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, зави премиерът Денков. По негови думи всички трябва да са готови за съдържателен разговор. Министър-председателят потвърди няколко акцента, касаещи териториалните планове.

"Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Тези средства са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят Те са налични, но трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила", обясни Денков.

"Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности.

Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той. И допълни, че то няма да иззема функцията на мините, а ще работи в сътрудничество и координация с тях, за да няма конкуренция", заяви Денков.

По негови думи с предаването на документите, преговорите с ЕК тепърва започват. Ще бъдат обсъдени всички точки в Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и по териториалните планове. Според Денков с плановете България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища, защото няма такъв текст.

"Предадохме плановете на последната възможна дата, те трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали държави бяха подадени отдавна, ние сме последни в тази дейност. Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите за разговори по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим авгументите и да поставим исканията си", каза още министър-председателят.

Според него ще се работи за национална програма за компенсаторни пакети за работници, пожелали да напуснат сектора. "Стандартните в другите държави са 24 заплати, обсъждаме вариант и за 36. Ще се работи между кабинета и синдикатите. Работим по привличането на нови инвеститори. Само за 4 седмици правителството привлече компании, които са готови да вложат 3,5 млрд. лева в развиване на нови индустрии за създаване на над 4300 работни места. Искаме да изготвим споразумение със синдикатите, за да се успокоят хората, че правителството не планира да затвори централите. Започва изготвянето на план за развитие на "Марица-изток" като цялостен комплекс, ще се търси участието на социалните партньори", отбеляза Денков. И уточни, че протестите се употребяват политически заради предизборната кампания.

Енергийният министър Румен Радев вече се срещна с протестиращи енергетици. "Не се поддавайте на настроения един срещу друг, защото ще има и въпроси като: "Знаете ли колко ни струва вътрешната енергетика". Освен работата и постепенно затихване на функциите на производството, това трябва да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение", подчерта той.