Протестиращи миньори и енергетици блокираха и движението по автомагистрала "Струма". 

По информация на БНР над 300 демонстранти са изминали близо 3 км от входа на ТЕЦ "Бобов дол" до пътен възел на аутобана.

Снимка: БТА

Гражданите са пробили кордона от полицейски сили, поради което движението по магистралата при км 59+190 в двете посоки София-Благоевград е блокирано, потвърдиха и от МВР. Трафикът се отклонява по предвидения обходен маршрут по пътя София - Благоевград през Дупница.

Снимка: БТА

Протестиращите се заканват да останат през целия ден там, насочват се и към тунела "Блатино" или към пътен възел "Бобошево" на около 20 км в посока Благоевград.

Снимка: БТА

Засега ситуацията е под контрол. Многобройната полиция и жандармерия спира трафика. Няма дълги колони от чакащи превозни средства, защото от пътната агенция и КАТ обявиха тази сутрин алтернативни маршрути в посоките София-Кулата и Благоевград-София.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Междувременно от агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че е ограничено движението и по Дупница - Кюстендил, като по тази причина е въведен обходен маршрут по път І-6 София - Кюстендил. Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция".

Снимка: БТА

Движението при 59 км на АМ "Струма" също е затруднено, предупреждават още от АПИ. Там също е определен обходен маршрут в двете посоки по път І-1 Благоевград - София от пътен възел "Дупница север" до пътен възел "Бобошево".

Снимка: БТА

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, апелират от Агенцията.

Служители на ТЕЦ-Сливен блокираха за кратко входна артерия на града в знак на подкрепа към протеста на колегите си миньори и енергетици. Пред сградата на "Топлофикация" се събраха всички, които не са на смяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството използва като гориво въглища основно от басейна "Марица Изток", добавя БТА.

"Солидарни сме с колегите, които са на барикадата вече четвърто денонощие", каза пред БТА председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Дочо Дочев и допълни, че са в протестна готовност. Общо 260 са членовете на синдиката в ТЕЦ-Сливен.

"Ако ни затворят, оставаме без препитание, всички учреждения остават без парно, ще бъдат засегнати всички граждани с увеличаване на цените", каза Иван Стойков, който работи в местната топлофикация от седем години.

Снимка: БТА

Протестиращите очакват и подкрепа от гражданите на Сливен, защото затварянето на "Топлофикация" ще се отрази пряко на живота им. "Затварянето би довело до екологична катастрофа в града и спиране на отоплението на 15 000 битови абонати, на почти всички болници, училища и детски градини", каза Костов.

Утре в 13:30 часа протестиращите от ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в района на кръговото движение край сливенското село Тополчане.

Протест имаше и пред сградата на "Топлофикация-Русе" в крайдунавския град.

"Искаме да се преразгледат териториалните планове за справедлив преход, които дори не сме виждали. Ние не можем за толкова кратко време - до 2026 г., да преминем на друг вид гориво освен въглища. Искаме да има обществено обсъждане, в което да участваме. Ако продължава намаляването на емисиите с темповете, за които се говори, ТЕЦ-Русе през 2026 година ще трябва да спре работа. Това означава, че 20 000 абоната ще останат без топлоенергия и топла вода", заяви Елена Млеченкова - председател на синдикалната организация към КНСБ в Топлофикация-Русе, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

 

Блокадите на протестиращите миньори и енергетици по основните пътни артерии в страната продължават вече четвърти ден. 

Според демонстрантите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

По-рано тази сутрин протестиращите отново затвориха пътищата в Старозагорско. Блокирана е и АМ "Тракия" в района, ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала "Тракия" към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.